woensdag 3 augustus 2011

Zo worden tegenstanders gelijmd

Stadhuis kan paar duizend vierkante meter kleinerHC - donderdag 4 augustus 2011 Den Helder - Het nieuwe stadhuis kan flink kleiner worden gebouwd. In plaats van de eerder gedachte 9200 vierkante meter is straks niet meer dan zevenduizend vierkante meter nodig.
Tot die conclusie komt de gemeente na nog eens kritisch gekeken te hebben naar de behoefte aan werkplekken voor bestuur, ambtenaren en publieks-
functies. Daarbij wordt een marge van vijf procent naar boven of beneden aangehouden. Ook moeten er nog parkeerplaatsen bij komen. Nu het stadhuis kleiner kan, wordt ook het oorspronkelijke aantal van tweehonderd waarschijnlijk minder.
Naast een stadhuis wordt nog gesproken over 2300 vierkante meter 'commerciƫle functies'. Daarmee wordt de eventuele overkomst van het politiebureau
naar de binnenstad bedoeld. Voor winkels en kantoren is de markt te slecht.
De gemeenteraad heeft in totaal 2,1 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld voor bouw en exploitatie van het nieuwe stadhuis. Dat bedrag blijkt een gemiddelde over een periode van veertig jaar. Als ze inderdaad, zoals de opzet is, in zee gaat met een consortium van bedrijven dat het stadhuis bouwt en onderhoudt, zal dat een contract van 25 jaar zijn. En dan moeten de bouwkosten ook in 25 jaar worden afgeschreven. Gevoegd bij prijscompensatie, hogere rente
en noodzakelijke vervangingsinvesteringen kan het betekenen dat de jaarlijkse lasten de eerste 25 jaar waarschijnlijk hoger zullen zijn dan die 2,1 miljoen.
Sloop postkantoor
Tegen de sloop van het postkantoor zijn 56 bezwaarschriften ingediend. Het postkantoor moet in de stadhuisplannen wijken voor een nieuwe aansluiting van de B'oerhaavestraat met de Middenweg/Stationsplein.
Bron: http://www.nhd.nl

Vraag:
Betekent dit het zelfde bouwoppervlak met een bouwlaag minder of een kleiner bouwoppervlak met hetzelfde aantal bouwlagen.
En...wat kost zo'n planwijziging!
Het schijnt in Den Helder zo te moeten zijn dat voortschrijdend inzicht altijd met hoge kosten gepaard gaat.

Geen opmerkingen: