Ontslagen meer op lange baan
Boventalligen verlaten pas in 2013 en 2014 de marine
Een artikel van ARIE BOOY@NHD.NL, door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van zaterdag 20 september 2012.
Den Helder - De reorganisatie bij de Koninklijke Marine duurt een stuk langer dan eerst werd gedacht. Pas volgend jaar of het jaar erna verlaten onderofficieren en officieren gedwongen de dienst.
Dat melden vertegenwoordigers van de defensiebonden en de beroepsvereniging. Het is voor de betrokkenen op zich gunstig dat de reorganisatie pas in 2013 of 2014 zijn beslag krijgt, maar aan de andere kant duurt de onzekerheid langer. Factoren als de complexiteit van de operatie en de wettelijke regels van de medezeggenschap dragen bij aan de vertraging.
Schrik
Anderhalf jaar geleden werd de grootste bezuiniging ooit op Defensie afgekondigd. Een miljard euro moest van het kabinet Rutte gekort worden op de krijgsmacht. Na van de eerste schrik bekomen te zijn, kwamen de raderen in beweging.
Bij de Koninklijke Marine gaat op veel plaatsen een derde van het aantal functies verdwijnen. Er werd een ’numerus fixus’ gemaakt. Zo’n afspraak geldt soms ook voor studies: er kunnen niet meer personen werkzaam zijn dan centraal is bepaald. Bij de marine betekent dat onder meer een sanering in rangen als adjudant bij de onderofficieren en overste bij de officieren. Dit zijn veertigers die minder goede kansen hebben op de arbeidsmarkt. Maar ook andere rangen zitten in de piepzak. „Het personeel verkeert al twee jaar, sinds in oktober 2010 het kabinet-Rutte I
aantrad, in onzekerheid”, zegt voorzitter Rob Hunnego van de officieren verenigd in de KVMO. „Doordat duidelijkheid uitblijft, loopt een deel van het jongere personeel vrijwillig weg. Dat vet> oorzaakt gaten op het werk.” Minister Hans Hillen erkent het probleem, maar zegt op koers te zitten. De vraag is wat de nieuwe minister van defensie gaat doen. Als VVD en PvdA een kabinet vormen, krijgt de minister een andere naam en politieke kleur. Voor de zomer kregen werknemers in een ’knelpuntca-tegorie’ een brief waarin geadviseerd werd na te denken over een toekomst buiten Defensie. Wie het initiatief daartoe neemt, wordt geholpen met geld en advies. Weinigen reageerden.
'Beste verzekering’
Defensie is de beste verzekering voor de verzorgingsstaat is het motto achter een petitie. Die is te vinden op www.kvmo.nl
-» Pagina reorganisatie: Vloot niet weg te denken
Klik in de onderstaande afbeelding:
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/denhelder/ - http://www.vandaag.nl/denhelder/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten