dinsdag 25 oktober 2011

Den Helder kiest 'oude station' als stadhuis

Uitslag stadhuisenquête

Den Helder kiest 'oude station' als stadhuis

Een artikel van hedzerfaber@nhd.nl, door ons gelezen in 'de Helderse Courant' van woensdag 26 oktober 2011.

Den Helder - Als de stadhuisplannen van het Helderse gemeentebestuur doorgaan, dan moet het eruit komen te zien als het oude station. Dat vindt een meerderheid van 662 Nieuwediepers die de voorbije weken hun stem uitbrachten.

Deze 'Sfeerimpressie 3' is in stijl gebaseerd op het oude station van Den Helder. Uiteindelijk koos 42,5 procent van de respondenten voor dit meest ingetogen idee van drie ontwerpen. De Dudok-achtige schets gebaseerd op de bouwstijl van Willemsoord kon 37,7 procent bekoren, het ontwerp in Amsterdamse Stijl bleef hekkensluiter met 19,8 procent van de stemmen.

De verkiezing is het sluitstuk van een inspraakronde. Samen met een groep omwonenden en andere belanghebbenden is ontwerpbureau West8 aan de slag gegaan met de vraag welke sfeer het stadhuis moet uitstralen. Daar kwamen drie sfeerimpressies uit waarvan deze als mooiste uit de bus is gekomen door een meerderheid van stemmen. Dat is opmerkelijk omdat bij de eerste presentatie van de schetsen de betrokken werkgroepleden bijna unaniem kozen voor 'Sfeerimpressie 2', geïnspireerd op de bouwstijl  van Willemsoord. Veelal omdat die schets hen het meest aan het oude station deed denken.
In mei volgend jaar stemt de gemeenteraad over het plan om een nieuw stadhuis te bouwen in het stationsgebied. Als het doorgang krijgt, wordt de uitslag van deze enquête aan de architect voorgelegd als uitgangspunt voor een definitief ontwerp.

Wethouder Pia Bruin legt uit: „De elementen uit het sfeerbeeld van het oude station,
worden nu verwerkt in het beeldkwaliteitplan. Daar gaat een architect mee verder. Natuurlijk kunnen we sturen en zorgen dat de architect de keuze van de inwoners respecteert. Dat zullen we zeker doen."

Bron: http://www.nhd.nl

Geen opmerkingen: