woensdag 27 juli 2011

'Geld voor politie niet in gebouwen stoppen'

'Geld voor politie niet in gebouwen stoppen'

HC - donderdag 28 juli 2011 VAN ONZE VERSLAGGEVERS
Den Helder - Dingen slimmer organiseren en geld vrij maken voor échte politietaken. Dat is volgens burgemeester Koen Schuiling de essentie van het onderzoek naar het eventueel onderbrengen van de politie in het te bouwen stadhuis op de stationslocatie.
Er zijn twee opties: de politie vestigen in het stadhuis, of het huidige bureau doelmatiger gebruiken en delen verhuren. Schuiling zegt dat diverse omstandigheden nopen tot een heroriëntatie op de huisvesting van de politie: veranderende budgetten en taken en de vorming van een nationaal politiekorps. „Hoe kun je door dingen slimmer te organiseren, meer geld vrij maken voor politietaken. We moeten het geld niet in huisvesting stoppen." De informatietechnologie maakt het volgens hem minder noodzakelijk om veel werkplekken voor agenten in te richten. „Politieauto's zijn eigenlijk kantoren." Hij denkt dat er van kapitaalvernietiging geen sprake is als de politie naar het nieuwe stadhuis gaat. „Er komt wellicht iets anders in het huidige pand." Als politie en gemeente samen in het stadshart zijn, is dat volgens de politie goed voor de dienstverlening.

Commentaar: Verlate 1 aprilgrap
Er komt een onderzoek naar het mogelijk onderbrengen van de politie in het nieuwe stadhuis in de Helderse binnenstad. Als het geen hartje zomer was, zou je denken dat het hier om een 1 aprilgrap gaat.
Gelukkig dekken burgemeester en wethouders en de politietop zich alvast in. In de studie wordt ook meteen meegenomen hoe het huidige hoofdbureau doelmatiger is te gebruiken wanneer de politie gewoon blijft zitten.
Efficiënt gebruik van je bezit, daar kan niemand tegen zijn. Maar een complete verhuizing van het politiekorps naar de binnenstad voorstellen is op dit moment net zo belachelijk als de ooit geopperde tunnel van Den Helder naar Texel. Je moet wel van heel goeden huize komen om in een tijd van bezuinigingen uit te kunnen leggen waarom de politie opnieuw gaat investeren in kantoren en apparatuur. Volgens burgemeester Koen Schuiling kan het huidige hoofdbureau verkocht worden. Aan wie? Zit er iemand te wachten op zo'n gebouw? Er staat immers al genoeg leeg in Den Helder.
Het idee van zo'n verhuizing is om nog een reden financieel slecht te verkopen. Aanvankelijk zouden politiebureau en brandweerkazerne in een gezamenlijk gebouw aan de Waddenzeestraat komen. De gemeente had daar evenwel geen geld voor. Dus kwam er eerst alleen een politiebureau. Zo'n vijf jaar geleden werd een aparte brandweerkazerne gebouwd. Voor tien miljoen euro. Aanzienlijk méér dan wanneer de kazerne tegelijk met het politiebureau was neergezet.
Eerst vertrekt de politie uit de binnenstad naar een centrale plek binnen de gemeente. Daarna verhuist de brandweer vanuit de binnenstad naar diezelfde centrale plek. En dan is het nu ineens weer een goed idee om de politie weer terug te verhuizen naar de binnenstad? Terwijl diezelfde politie niet eens geld heeft om een wijkbureautje aan het Bernhardplein open te houden.
Vooropgesteld: het is altijd verstandig te bezien of het nieuwe stadhuis voor meer doeleinden is te gebruiken. Niet alleen om de kosten te drukken, ook om het een levendig gebouw voor het stadshart te laten zijn. Verhuizing van het politiekorps naar het stadhuis draagt niet bij aan breed Helders draagvlak voor dit project. Natuurlijk, het is slechts een onderzoek. Maar belastinggeld kan beter besteed worden dan aan onderzoek naar onzinideeën.
Ronald den Boer

Bron: http://www.nhd.nl

Doorgeslagen college en burgervader

Doorgeslagen college en burgervaderGepost door : ton op 27/07/2011
Doorgeslagen dus. Waarom? Zoals ik las in een ingezonden bericht: dit college heeft zich heden ten doel gesteld kleine dissonanties in de samenleving bij decreet aan te pakken. Er zijn wat vervelende hanen in deze stad en daar maken we een wet voor. Er zijn wat bijstandsverzoekers die er een potje van schijnen te maken en daar maken we een wet voor. Er zijn wat hondenbezitters die de gemeente een oor aan naaien en daar maken we een wet voor. Allemaal ten koste van de bevolking in zijn algemeenheid. Heel hard roepen dat er minder regelgeving moet zijn in dit land, maar daar aan mee werken. Averechts dus.
Burgertje pesten is troef want wij als college komen op voor kleine groepjes klagenden. Hoe zit dat dan met grote groepen mensen die klagen over serieuze zaken. Zoals enorme overlast door lieden die om zes uur 's ochtends de kroeg uit gelazerd worden en lallend huiswaarts gaan? Overlast door hondepoep? Overlast door geluidsoverlast van al die kroegen die lak hebben aan de regelgeving. Overlast van al die snelheidsmaniakken in de binnenstad die continu het leven verpesten van al die aan de doorgaande wegen wonen. Overlast tenslotte van de overheid zelf die ons het leven zuur maakt met onverantwoorde hoge uitgaven voor prestige objecten. Wat doet het college daar aan? Precies, niets. Echt waar, dit college zou per decreet verboden moeten worden en de burgemeester met pek en veren de stadsgrens over gezet worden. Foei, schande, wat een beleid................
Vervolg:
Gepost door: ton
Op: 27/07/2011
In feite was ik nog niet klaar met mijn verhaal. De arrogantie die colleges aan de dag leggen is zo bizar dat een aanvulling op z'n plaat is. In de vorige raadsperiode was het standaard dat de raad een wensen- en bedenkingen voorstel werd voorgelegd. Een vorm van anti democratie om je zin als college door te drijven. Je mag wel wat zeggen over een voorgenomen besluit, maar verschil zal het niet maken. Het is wederom een vorm van per decreet besluiten. Conform de wet kan dat ( hoe bijzonder feitelijk) maar verstandig is het niet. Verstand is iets wat menig college niet heeft meegekregen tot op de dag van heden. De huidige wethouders hadden zo'n grote mond toen ze nog raadslid waren, maar die mond is gesnoerd inmiddels. Door wie vraag je je af? Door de luxe van het pluche en de wens daarop te blijven zitten? Door de ambtenaren die het college feitelijk dicteren? Door het menselijke fenomeen dat machtswellust heet? U mag het zeggen. Feit is in ieder geval dat collegeleden helemaal niets op hebben met hun bevolking. Echt helemaal niets..............
http://9261.freegoodies.nl/forum/9261/146661/1/

zondag 24 juli 2011

Na werkeloosheid niet direct een uitkering

Eerst zelf een baan zoeken

Niet direct een uitkering

MARTENVISSER@NHD.NL
HC
- maandag 25 juli 2011 Den Helder - Mensen die in Den Helder een uitkering aanvragen moeten voortaan enkele weken wachten op geld. In die periode moeten ze zelf op zoek naar werk. Pas als ze kunnen aantonen dat ze dit, zonder succes, hebben gedaan krijgen ze een uitkering van de gemeente.
Burgemeester en wethouders voeren deze regeling, per direct, in om te bezuinigen. Ook op andere onderdelen van het sociaal beleid wordt bezuinigd. Zo trekt de gemeente zijn handen af van de inburgering van nieuwkomers uit het buitenland.
Sociaal beleid
Het stadsbestuur stelt dat er wel ingrijpende maatregelen genomen moeten worden, omdat het geld dat beschikbaar is voor sociaal beleid sterker terugloopt dan ingecalculeerd. Den Helder had een tekort van 4,4 miljoen ingecalculeerd, dit blijkt uit te komen op meer dan vijf miljoen.
Daarom is besloten dat mensen niet meer direct een uitkering kunnen krijgen. De gemeente deed altijd al moeite mensen aan een baan te helpen voor een uitkering werd verstrekt, nu moeten aanvragers
verplicht eerst zelf op zoek naar werk. De gemeente gaat ook het mes zetten in het aantal gesubsidieerde banen. De inburgering voor nieuwkomers wordt geheel stopgezet. De overheid verstrekt hier geen geld meer voor, vrijwilligers zullen voortaan de inburgering moeten verzorgen. „Natuurlijk kunnen we als gemeente zeggen: 'dan betalen we die inburgering zelf'. Maar dat loopt erg hard op als je een asielzoekerscentrum in je stad hebt", aldus woordvoerder Remko van de Belt van de gemeente.
Geen goedkeuring
Voor de maatregelen die nu zijn genomen is geen goedkeuring van de gemeenteraad nodig, meldt gemeentewoordvoerder Remko van de Belt.
Bron:  http://www.nhd.nl

vrijdag 22 juli 2011

Profiel Helderse vandalisten!

Helderse vandalisten plaatsten afgelopen nacht hun stempel bij de Oranjerie aan de Soembastraat.

donderdag 21 juli 2011

Staatsschuldencrisis bevestigt economische slavernij burgers

Staatsschuldencrisis bevestigt economische slavernij burgersDe staatsschuldencrisis kan ons, burgers, tot het inzicht brengen dat de huidige maatschappelijke ordening op zijn laatste benen loopt. Wat is er immers normaal aan dat nationale overheden meer geld uitgeven dan zij aan reguliere belastinginkomsten ontvangen en zich vervolgens in allerlei bochten gaan wringen om de hieraan verbonden consequentie, te weten betalingsonmacht,  faillissement en ontslag te ontlopen. Dit alles is mijns inziens de vrucht van machtsdenken, incompetentie en corruptie van degene die er hun beroep van hebben gemaakt om over ons te regeren.
Politiek gaat, onder de dekmantel van allerlei nobele doelstellingen, uitsluitend over het uitoefenen van macht over anderen en de behartiging van de belangen die worden vertegenwoordigd. Vanuit dit perspectief is het begrijpelijk dat generaties politici het als de normaalste zaak van de wereld zijn gaan beschouwen om burgers en hun nakomelingen op te zadelen met de wrange vruchten daarvan. Aangezien de rekening van dit alles uiteindelijk bij de burger wordt neergelegd, wordt deze tot hun economische slaaf gemaakt.
Wij denken vrij te zijn, doen er alles aan om iets van ons leven te maken, doch kunnen niet ontsnappen aan de constante stroom van wetten en regels die ons handelen beperken en die de vruchten van onze arbeid afpakken. Dit is slavernij in zijn subtielste vorm. Wat dit nu precies met beschaving van doen heeft is mij volstrekt onduidelijk.
Zolang wij en op maatschappelijk niveau hierover niet gaan nadenken en ons de propaganda van de staat en de mainstream media ons wel laten gevallen, zal er niets veranderen. Het concept van de staat en democratie is net als de andere vormen die al zijn uitgeprobeerd, een van de aller slechtste vormen van bestuur. Het is en blijft dictatuur. Immers, in de kern draait ook deze bestuursvorm op het gegeven dat een elite op basis van dwang en geweld over anderen regeert. Dit heeft niets met individuele vrijheid te maken, doch alles met slavernij. Of zoals de Amerikaanse schrijfster Ayn Rand het zegt: “Een rationele geest werkt niet onder dwang… een pistool is geen argument.” Waarom zouden wij hiermee genoegen moeten nemen?
De natuurlijke staat van de mens is vrijheid . Niemand wordt als slaaf geboren. Wij worden tot slaaf gemaakt. En dat proces is tot op heden gaande.
Bij een werkelijk vrij mens behoort een vrije samenleving. Deze samenleving kenmerkt zich doordat mensen de vrijheid hebben om hun leven naar eigen inzicht inhoud en vorm te geven. Daarbij dient men zich wel te onthouden van de toepassing van dwang en geweld ten opzichte van een ander of diens eigendommen. De economische manier van leven prevaleert. Deze manier van leven is gebaseerd op behoefte, op vraag en aanbod, op zelfregulering en zelforganisatie.
Het is mijn visie dat alleen vanuit vrijheid een mens tot volledige zelfontplooiing en wasdom kan komen. De vrije samenleving faciliteert de mens hierin. De mens is dan vrij om die keuzes te maken waarvan hij verwacht dat deze zijn geluk en welzijn zullen vergroten. In een samenleving waarin over hem macht wordt uitgeoefend, wordt de mens juist in zijn ontwikkeling belemmerd. Als slaaf dient hij zich uitsluitend te richten op dat wat van hem wordt verlangd. In het geval van de schuldencrisis van banken en nationale staten is dat de ‘bail-out’ van degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn.

Bron: Mr. drs. Kim Tjoa

Uw Stadsnieuws nr. 29 – 21 juli 2011

Uw Stadsnieuws nr. 29 – 21 juli 2011 treft u op onderstaande link:

http://www.denhelder.nl/foto/Stadsnieuws29.pdf

dinsdag 19 juli 2011

Parkeercoöperatie biedt gemeenten voordelen.


Parkeercoöperatie biedt gemeenten voordelen.
Zelf doen of uitbesteden? Een klassiek dilemma, ook als het om parkeerbeleid gaat. ParkeerService is een coöperatie van gemeenten die claimt het beste van twee werelden te combineren.
Dat vinden in ieder geval directeur René Grotens van het gemeentelijk Service Center in Zeist en directeur John van Dijk van Coöperatie ParkeerService. Zij leggen uit dat door het samenwerkingsverband de gemeenten parkeertaken kunnen uitbesteden, maar tegelijkertijd ook invloed houden op de koers.
Een coöperatie die zonder winstoogmerk de voordelen van het uitbesteden van taken aan een externe gespecialiseerde partij combineert met de beheersbaarheid van een intern apparaat, dat wil ParkeerService zijn. Krachtig roepen zij gemeenten op om aan te haken: ‘Zelf doen, uitbesteden óf samenwerken? Kies voor het samenspel!’
Momenteel doen Amersfoort, Deventer, Nieuwegein, Hilversum en Alphen aan den Rijn al mee. Nijkerk en Zeist staan op het punt zich aan te sluiten. Waarom? “De voordelen zijn primair dat je met een aantal gemeenten de krachten kan bundelen voor een gedeelde problematiek”, stelt Grotens.
“Je moet je echt afvragen of je dit zelf moet doen", zegt Grotens. Als een gemeente besluit om dan inderdaad de uitvoering uit te besteden biedt de ParkeerService nu dus een eigen optie, die uiteindelijk ook de goedkoopste kan worden. "Het blijft een wat lastige vergelijking, maar de kosten van uitbesteden verschillen amper met die van de coöperatie. En het voordeel zit in het volume. Hoe meer gemeenten meedoen, hoe goedkoper het wordt.”

Aanbesteden
“De voordelen van het lidmaatschap komen voort uit de schaal van het verband”, zegt Van Dijk. Als voorbeeld geeft hij het gezamenlijk aanbesteden van parkeerautomaten. Dat hoeven de gemeenten niet allemaal voor zichzelf doen.
Een ander voorbeeld is het raamcontract voor het leeghalen van de meters. Dit alles gepaard met prestatie-indicatoren. “Onder regie van de gemeente”, vult Grotens aan.
“Ons samenwerkingsverband houdt zich aan de Europese regels voor inbesteden", legt Van Dijk uit. "Op die manier voeren wij het werk uit, maar hebben al de leden een stem over de koers van de coöperatie.” Leden kunnen vragen om specifieke producten of diensten. Parkeerplaatsen- of meters? De handhaving van het beleid. Het is maar net waar de gemeente om vraagt.

Buitengewone opsporingsambtenaren
De coöperatie zal zich ook blijven ontwikkelen en innoveren. Directeur Grotens uit Zeist noemt een grote investering voor de nabije toekomst: scanauto’s. De wagens maken het fysieke controleren van parkeerbonnen overbodig, ParkeerService doet de handhaving met deze auto’s. Een aantal buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente zullen dan gaan werken voor de coöperatie. “De mens volgt dan het werk.”
Maatwerk
Het samenwerkingsverband bestaat nog maar een jaar. De grootste uitdaging voor de komende jaren? “Groeien", zegt Van Dijk. "En dat in combinatie met een hoge kwaliteit, dus ook niet te snel.”
Een andere uitdaging is het vinden van de balans tussen uniformiteit en maatwerk. “Want maatwerk kost geld”, zegt Grotens. “Het moet daarom zo uniform mogelijk verlopen, terwijl de gemeente op bepaalde terreinen ook specifiek beleid wil maken.”
Dat evenwicht moet nog worden gevonden. Dit door het werk uit te voeren en continu te evalueren hoe dat gaat. Het goede voor de aangesloten gemeenten is dat ze hier binnen de coöperatie bovenop kunnen zitten en dat evenwicht dus samen kunnen bepalen en vormen.
Bron: http://www.gemeente.nu

Nederland krijgt nieuwe Drank-en Horecawet

Nederland krijgt nieuwe Drank-en Horecawet
Intensivering van toezicht op alcohol verkoop. De nieuwe wet betekent in de eerste plaats dat het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet geheel bij de gemeente komt te liggen. Tot nu toe is dat de taak van de landelijk opererende nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA). De verwachting is dat het aantal jaarlijkse controles hierdoor sterk zal toenemen.
De TweedeKamer heeft, na zo’n 8 jaar van voorbereidingen en behandelingen de nieuwe Drank- en Horecawet aangenomen. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP)is blij dat deze historische mijlpaal is bereikt. STAP complimenteert de Kamer en de ministers met dit succes waaraan zolang is gewerkt. De nieuwe wet bevat veel nieuwe mogelijkheden waar vooral gemeenten hun voordeel mee kunnen doen.
Het belangrijkste doel is dat de beschikbaarheid voor alcohol vooral voor kinderen wordt beperkt.
De belangrijkste 4 maatregelen zijn:
De nieuwe wet biedt de mogelijkheid voor de burgemeester om supermarkten die binnen één jaar drie keer bekeurd worden voor het niet naleven van de leeftijdsgrenzen een extra sanctie op te leggen. De burgemeester kan een supermarkt dwingen haar alcoholafdeling minimaal één week tot maximaal twaalf weken te sluiten. In essentie wordt het nu één duidelijke lijn voor alle verstrekkers getrokken. Verkoop aan kinderen is ‘not done’ en verstrekkers zijn zonder uitzondering eerst-en hoofdverant-woordelijk om te voorkomen dat kinderen drank kunnen kopen. Het getuigt van moed en inzicht dat zowel de Kamer als de ministers Schippers en Opstelten niet gezwicht zijn voor de zware lobby vanuit de supermarktbranche om de verantwoordelijkheid hier voorprimairbijkinderenteleggen.Met de nieuwe wet kunnen gemeenten de toegangsleeftijden voor de horeca koppelen aan de sluitingstijd. Doel is dat jongeren eerder naar de kroegh ggaan, waar door het indrinken wordt tegengegaan. Zo kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat jongeren onder de 18 jaar niet na middernacht nog een horecagelegenheid kunnen binnenkomen. Nu gaan veel jongeren pas na middernacht stappen waarbij vaak vroeg in de avond thuis al is begonnen met alcoholgebruik. Jongeren onder de 16 jaar zullen voortaan in het openbaar strafbaar zijn wanneer zij alcohol in hun bezit hebben. Dit geldt voor openbare plaatsen als parken en op straat en ook voor de horeca. STAP is blij dat de Tweede Kamer voor een gedeeltelijke strafbaarstelling in het openbaar heeft gekozen en de hoofdverantwoordelijkheid voor het naleven v an leeftijdsgrenzen bij de supermarkt en de slijter geheel bij de verkoper houdt. Nu gemeenten meer mogelijkheden hebben gekregen om alcoholbeleid vorm te geven is de landelijke overheid zelf weer aan zet. Een van de belangrijkste zaken die lokaal niet geregeld kan worden is het verhogen van de l eeftijdsgrens voor alcoholverkoop naar 18 jaar. Een maatregel die door vrijwel alle gemeenten, GGDNederland, STAP, het Trimbos-instituut en vele wetenschappers en kinderartsen gewenst wordt. Nu ookd ePvdA in de  laatste behandeling van de nieuwe wet heeft aangegeven op te willen stomen naar 18 jaar, lijkt er een meerderheid te ontstaan voor deze maatregel. STAP hoopt dat de politieke partijen hier vaart achter zullen zetten op dat Nederland snel aansluit bij de meeste Europese landen die al op 18 jaar zitten. Ook hopen we dat andere landelijke maatregelen zoals een beperking van de alcoholreclame in de nabije toekomst op grotere steun kunnen rekenen.
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid(STAP)Dhr.ir.W.E.vanDalen, directeur
Bronsite: http://www.stap.nl
Kijkt u ook eens op: http://madbello.nl/4934/comazuipen-tabel-voor-kinderen/

Wat valt onder het begrip 'bebouwde kom' in het Bor?

Wat valt onder het begrip 'bebouwde kom' in het Bor?

Wat wordt bedoeld met het begrip ‘bebouwde kom’ in artikel 4, lid 1 onder a van bijlage II bij het Bor? Het antwoord volgt hieronder. Bij de interpretatie van dit begrip moet de gemeente zelf bepalen wat zij onder bebouwde kom verstaat. Het is raadzaam om dit in de vorm van beleidsregels te doen. Daarbij kunnen definities uit andere wetten worden gebruikt. Volgens vaste jurisprudentie van de Raad van State wordt de grens van de bebouwde kom bepaald door de feitelijke situatie en de aard van de omgeving.
Van belang is waar de bebouwing feitelijk (nagenoeg) ophoudt.
In het kader van de ruimtelijke ordening hoeft u geen doorslaggevende betekenis toe te kennen aan de verkeerstechnische regeling uit de Wegenverkeerswet.
Ook kunnen gebieden expliciet benoemd worden, zoals dat ook op grond van artikel 1.3 MBV wordt gedaan via verwijzing naar een kaart:
Bijvoorbeeld: bebouwde kom/buitengebied: Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt onderscheid gemaakt tussen het gebied binnen de bebouwde kom en het gebied buiten de bebouwde kom. Voor het bepalen van dit onderscheid, gelden de gebieden zoals aangegeven op de kaarten [nummer] tot en met [nummer] van het bestemmingsplan '[naam]' van [datum].
Bron: VNG

Wat is de omgevingsvergunning?

Wat is de omgevingsvergunning?Met de omgevingsvergunning is de aanvraag voor vergunningen om te kunnen bouwen simpeler geworden. Voorheen moest u nog voor verschillende vergunningen, zoals bouwvergunningen en milieuvergunningen, bij verschillende overheidsinstanties zijn. Al die vergunningen zijn per 1 oktober 2010 gebundeld in............>>>

Volgt u de link om te worden doorgelinkt:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/vraag-en-antwoord/wat-is-de-omgevingsvergunning.html

zondag 17 juli 2011

De gemiddelde Nederlandse gemeente heeft voor honderd miljoen euro aan vastgoed in bezit

De gemiddelde Nederlandse gemeente heeft voor honderd miljoen euro aan vastgoed in het bezit. En weet niet wat ermee te doen.

Vorig jaar nog verscheen een publicatie van Gemeente.nu, de kennisbank voor gemeenten, waarin werd becijferd dat gemeenten gezamenlijk een voordeel van vier miljard euro kunnen boeken door hun vastgoedbeleid te centraliseren en te professionaliseren. In veel gemeenten ontbreekt een stevige visie op de aan- en verkoop van grond en gebouwen. Alsof het de Kolonisten van Catan betreft, is er in de loop der jaren vaak een tamelijk willekeurige vastgoedportefeuille ontstaan. Soms kocht de gemeente een pand met het doel er later iets nieuws neer te kunnen zetten, soms met het idee er een gemeentelijke dienst in te vestigen, soms was een aankoop strategisch. In het beste geval worden gemeentelijke panden goed gebruikt en onderhouden. In veel gevallen ook staan panden leeg en is er geen geld om ze te onderhouden – vooral dat laatste is vaak een probleem. Overheid en vastgoed, het lijkt maar slecht samen te gaan.

Verwaarloosd
Of leek, want de laatste jaren is een kentering waar te nemen. In verschillende Nederlandse gemeenten wordt momenteel serieus werk gemaakt van een coherent vastgoedbeleid. In Den Helder, Enschede en Dordrecht bijvoorbeeld, en in Leiden.
Medewerkers van de Afdeling Vastgoed van de gemeente Leiden grapten in het verleden wel eens: ‘Als je een verwaarloosd pand ziet staan, dan is het van de gemeente.’ Het feit dat er verspreid over de stad honderden panden eigendom van de gemeente waren, maar dat de gemeente daar zelf geen goed overzicht van had, werd hen steeds meer een doorn in het oog. De afgelopen jaren is daarom een geheel nieuwe aanpak ontwikkeld. Het devies luidt nu: overtollig vastgoed gaat eruit. Dat betekent dat de gemeente haar panden stukje bij beetje op de markt brengt. Vaak vervallen, dat wel, maar niet zelden gaat het om monumentale panden. Echte juweeltjes. Voor een marktconforme prijs kun je dan zomaar eigenaar worden van een historisch pand met een loei van een tuin in de Leidse binnenstad, of een watertoren – zoals vorig jaar gebeurde. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van de panden die nog wél in het bezit van de gemeente blijven.
De gemeente Leiden is ervan overtuigd dat de stad, met de nieuwe aanpak van afstoten en opknappen waar mogelijk, mooier kan worden. Temeer omdat zij probeert te verkopen met een opdracht. Dat wil zeggen dat de gemeente in sommige gevallen vooraf bepaalt of een pand een horecabestemming krijgt, of een andere wenselijke invulling.

De onafhankelijke makelaars die in opdracht van de gemeente werken, merken dat er veel animo is voor de panden. Eén van hen zag op een bezichtigingsmiddag vijftig geïnteresseerden voorbijkomen. Dat zijn enorme aantallen in tijden waarin sommige huizeneigenaars een jaar moeten wachten op de eerste bezichtiging. De gemeentelijke panden zijn onder een klein groepje insiders al een waar fenomeen aan het worden. En het mooiste is, zo stellen alle betrokken partijen tevreden vast: de verkochte panden krijgen hiermee écht een nieuwe kans. Waren ze nog tien jaar langer in het bezit van de gemeente gebleven, dan hadden ze waarschijnlijk afgebroken moeten worden.

Helpen bij schuld loont voor gemeenten

AMSTERDAM – Gemeenten die hulp geven aan mensen met schulden, voorkomen kosten op andere terreinen. Elke euro die de gemeenten besteden aan schuldhulpverlening, leidt tot gemiddeld 2 euro aan kostenbesparing op zaken als uitkeringen en huisuitzettingen.
Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening.

De grootste besparingen zitten in kortere uitkeringen. De gemeentelijke sociale dienst bespaart hier per 100.000 inwoners circa 1,4 miljoen euro op. Het voorkomen van huisuitzettingen en daarmee gepaard gaande opvang levert ongeveer 1,1 miljoen euro op.

Problemen
 Veel mensen met schulden kampen ook met problemen op psychosociaal vlak, verslaving, een tekort aan weerbaarheid of werkloosheid. Het aanpakken van de schulden leidt ertoe dat ze weer sneller de draad kunnen oppakken.

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten van het onderzoek van belang bij de bezuinigingen waar gemeenten voor staan. Met bezuinigingen op schuldhulp zouden gemeenten zich wel eens in eigen voet kunnen schieten, zo stellen ze.

Vroeg-eropaf-methode
 In Amsterdam blijkt de Vroeg-eropaf-methode goed te werken. Wie twee maanden zijn huur niet betaalt, krijgt de gemeente op bezoek voor hulp. Daarmee werd vorig jaar in ruim 70 procent van de gevallen voorkomen dat mensen hun huis uit moesten.

Wethouder Freek Ossel (Armoede) wil deze methode verder uitbreiden in de stad, aldus een woordvoerster.

Bron: deStentor.nl

zaterdag 16 juli 2011

De Stadspartij scoort beter als behoorlijk

Schoolkinderen veilig met hesje van Stadspartij
Den Helder-Het zebrapad dat ze op de Weststraat schilderden is inmiddels verdwenen. Maar toch blijven de leden van de Stadspartij ijveren voor een veilige oversteek van de weg richting Willemsoord.
Omdat er voorlopig nog geen officieel zebrapad ligt, kregen de leerlingen van de Thorbecke-school, die de weg regelmatig over moeten wanneer ze naar gymnastiekles gaan, gisteren een fel oranje veiligheidshesje van de partij.
Raadsleden Pieter Bakker en Peter Reenders reikten in totaal 76 hesjes uit op de school.
De leiding van de Thorbecke-school nam de hesjes graag aan. Ze worden niet alleen gedragen wanneer de leerlingen naar de gymles moeten, zegt directeur Wietske Wijnants. „We gaan ze dragen bij alle activiteiten waarbij leerlingen aan het verkeer deelnemen."
Overigens is het inmiddels wel zeker dat er, na jaren van discussie, toch een veilige oversteekplaats komt naar Willemsoord. De provincie Noord-Holland maakt komend najaar de herinrichting van de Weststraat af. Dan wordt ook een zebrapad aangelegd bij Willemsoord. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van de gemeente in vervulling. Omdat Willemsoord steeds meer bezoekers trekt, groeit de behoefte aan een veilige oversteek voor wandelaars.