dinsdag 19 juli 2011

Nederland krijgt nieuwe Drank-en Horecawet

Nederland krijgt nieuwe Drank-en Horecawet
Intensivering van toezicht op alcohol verkoop. De nieuwe wet betekent in de eerste plaats dat het toezicht op de naleving van de Drank- en Horecawet geheel bij de gemeente komt te liggen. Tot nu toe is dat de taak van de landelijk opererende nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (nVWA). De verwachting is dat het aantal jaarlijkse controles hierdoor sterk zal toenemen.
De TweedeKamer heeft, na zo’n 8 jaar van voorbereidingen en behandelingen de nieuwe Drank- en Horecawet aangenomen. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP)is blij dat deze historische mijlpaal is bereikt. STAP complimenteert de Kamer en de ministers met dit succes waaraan zolang is gewerkt. De nieuwe wet bevat veel nieuwe mogelijkheden waar vooral gemeenten hun voordeel mee kunnen doen.
Het belangrijkste doel is dat de beschikbaarheid voor alcohol vooral voor kinderen wordt beperkt.
De belangrijkste 4 maatregelen zijn:
De nieuwe wet biedt de mogelijkheid voor de burgemeester om supermarkten die binnen één jaar drie keer bekeurd worden voor het niet naleven van de leeftijdsgrenzen een extra sanctie op te leggen. De burgemeester kan een supermarkt dwingen haar alcoholafdeling minimaal één week tot maximaal twaalf weken te sluiten. In essentie wordt het nu één duidelijke lijn voor alle verstrekkers getrokken. Verkoop aan kinderen is ‘not done’ en verstrekkers zijn zonder uitzondering eerst-en hoofdverant-woordelijk om te voorkomen dat kinderen drank kunnen kopen. Het getuigt van moed en inzicht dat zowel de Kamer als de ministers Schippers en Opstelten niet gezwicht zijn voor de zware lobby vanuit de supermarktbranche om de verantwoordelijkheid hier voorprimairbijkinderenteleggen.Met de nieuwe wet kunnen gemeenten de toegangsleeftijden voor de horeca koppelen aan de sluitingstijd. Doel is dat jongeren eerder naar de kroegh ggaan, waar door het indrinken wordt tegengegaan. Zo kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat jongeren onder de 18 jaar niet na middernacht nog een horecagelegenheid kunnen binnenkomen. Nu gaan veel jongeren pas na middernacht stappen waarbij vaak vroeg in de avond thuis al is begonnen met alcoholgebruik. Jongeren onder de 16 jaar zullen voortaan in het openbaar strafbaar zijn wanneer zij alcohol in hun bezit hebben. Dit geldt voor openbare plaatsen als parken en op straat en ook voor de horeca. STAP is blij dat de Tweede Kamer voor een gedeeltelijke strafbaarstelling in het openbaar heeft gekozen en de hoofdverantwoordelijkheid voor het naleven v an leeftijdsgrenzen bij de supermarkt en de slijter geheel bij de verkoper houdt. Nu gemeenten meer mogelijkheden hebben gekregen om alcoholbeleid vorm te geven is de landelijke overheid zelf weer aan zet. Een van de belangrijkste zaken die lokaal niet geregeld kan worden is het verhogen van de l eeftijdsgrens voor alcoholverkoop naar 18 jaar. Een maatregel die door vrijwel alle gemeenten, GGDNederland, STAP, het Trimbos-instituut en vele wetenschappers en kinderartsen gewenst wordt. Nu ookd ePvdA in de  laatste behandeling van de nieuwe wet heeft aangegeven op te willen stomen naar 18 jaar, lijkt er een meerderheid te ontstaan voor deze maatregel. STAP hoopt dat de politieke partijen hier vaart achter zullen zetten op dat Nederland snel aansluit bij de meeste Europese landen die al op 18 jaar zitten. Ook hopen we dat andere landelijke maatregelen zoals een beperking van de alcoholreclame in de nabije toekomst op grotere steun kunnen rekenen.
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid(STAP)Dhr.ir.W.E.vanDalen, directeur
Bronsite: http://www.stap.nl
Kijkt u ook eens op: http://madbello.nl/4934/comazuipen-tabel-voor-kinderen/

Geen opmerkingen: