woensdag 27 juli 2011

'Geld voor politie niet in gebouwen stoppen'

'Geld voor politie niet in gebouwen stoppen'

HC - donderdag 28 juli 2011 VAN ONZE VERSLAGGEVERS
Den Helder - Dingen slimmer organiseren en geld vrij maken voor échte politietaken. Dat is volgens burgemeester Koen Schuiling de essentie van het onderzoek naar het eventueel onderbrengen van de politie in het te bouwen stadhuis op de stationslocatie.
Er zijn twee opties: de politie vestigen in het stadhuis, of het huidige bureau doelmatiger gebruiken en delen verhuren. Schuiling zegt dat diverse omstandigheden nopen tot een heroriëntatie op de huisvesting van de politie: veranderende budgetten en taken en de vorming van een nationaal politiekorps. „Hoe kun je door dingen slimmer te organiseren, meer geld vrij maken voor politietaken. We moeten het geld niet in huisvesting stoppen." De informatietechnologie maakt het volgens hem minder noodzakelijk om veel werkplekken voor agenten in te richten. „Politieauto's zijn eigenlijk kantoren." Hij denkt dat er van kapitaalvernietiging geen sprake is als de politie naar het nieuwe stadhuis gaat. „Er komt wellicht iets anders in het huidige pand." Als politie en gemeente samen in het stadshart zijn, is dat volgens de politie goed voor de dienstverlening.

Commentaar: Verlate 1 aprilgrap
Er komt een onderzoek naar het mogelijk onderbrengen van de politie in het nieuwe stadhuis in de Helderse binnenstad. Als het geen hartje zomer was, zou je denken dat het hier om een 1 aprilgrap gaat.
Gelukkig dekken burgemeester en wethouders en de politietop zich alvast in. In de studie wordt ook meteen meegenomen hoe het huidige hoofdbureau doelmatiger is te gebruiken wanneer de politie gewoon blijft zitten.
Efficiënt gebruik van je bezit, daar kan niemand tegen zijn. Maar een complete verhuizing van het politiekorps naar de binnenstad voorstellen is op dit moment net zo belachelijk als de ooit geopperde tunnel van Den Helder naar Texel. Je moet wel van heel goeden huize komen om in een tijd van bezuinigingen uit te kunnen leggen waarom de politie opnieuw gaat investeren in kantoren en apparatuur. Volgens burgemeester Koen Schuiling kan het huidige hoofdbureau verkocht worden. Aan wie? Zit er iemand te wachten op zo'n gebouw? Er staat immers al genoeg leeg in Den Helder.
Het idee van zo'n verhuizing is om nog een reden financieel slecht te verkopen. Aanvankelijk zouden politiebureau en brandweerkazerne in een gezamenlijk gebouw aan de Waddenzeestraat komen. De gemeente had daar evenwel geen geld voor. Dus kwam er eerst alleen een politiebureau. Zo'n vijf jaar geleden werd een aparte brandweerkazerne gebouwd. Voor tien miljoen euro. Aanzienlijk méér dan wanneer de kazerne tegelijk met het politiebureau was neergezet.
Eerst vertrekt de politie uit de binnenstad naar een centrale plek binnen de gemeente. Daarna verhuist de brandweer vanuit de binnenstad naar diezelfde centrale plek. En dan is het nu ineens weer een goed idee om de politie weer terug te verhuizen naar de binnenstad? Terwijl diezelfde politie niet eens geld heeft om een wijkbureautje aan het Bernhardplein open te houden.
Vooropgesteld: het is altijd verstandig te bezien of het nieuwe stadhuis voor meer doeleinden is te gebruiken. Niet alleen om de kosten te drukken, ook om het een levendig gebouw voor het stadshart te laten zijn. Verhuizing van het politiekorps naar het stadhuis draagt niet bij aan breed Helders draagvlak voor dit project. Natuurlijk, het is slechts een onderzoek. Maar belastinggeld kan beter besteed worden dan aan onderzoek naar onzinideeën.
Ronald den Boer

Bron: http://www.nhd.nl

Geen opmerkingen: