woensdag 28 september 2011

Schade Dok 51 wordt verhaald


Willemsoord BV koopt 'eigen inventaris' restaurant voor110.000 euro

Schade Dok 51 wordt verhaald

Een artikel van delanoweltevreden@nhd.nl: Door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van donderdag 29 september 2011.

Den Helder - Het bedrag van 110.000 euro dat Willemsoord BV moet neertellen om de inventaris van Dok 51 te kopen, zal worden verhaald.

Op wie dat bedrag verhaald zal worden, wil directeur Herman Groenheide pas vertellen als hij de aandeelhouders (gemeente Den Helder) en de Raad van Commissarissen heeft gesproken, komende dinsdag. Hij wil daarom ook nog niet ingaan op de vraag wiens 'schuld' het is dat Willemsoord nu geld moet neertellen voor de inventaris die eigenlijk het onderpand had moeten zijn van een aan Dok 51 verstrekte lening.

Curator Axel de Groot is akkoord gegaan met het bod op de inventaris van het onlangs failliet verklaarde restaurant. Als de rechter-commissaris het bod goedkeurt, kan Groenheide met nieuwe gegadigden onderhandelen over de verhuur van het restaurant.

Huurdersbelang

Directeur Groenheide stelt dat ook de discussie over hoe om te gaan met het zogenoemde huurdersbelang van tafel is, nu de curator zijn bod heeft geaccepteerd. Dat huurdersbelang betreft verbeteringen die door de (vorige) huurder aan het gebouw zijn aangebracht. Onder meer dakisolatie, dubbel glas en binnenwanden. Als de curator niet akkoord was gegaan met het bod van Willemsoord BV, had hij de inventaris aan een ander kunnen verkopen die ook het huurcontract van Dok 51 had kunnen overnemen. In dat geval zou het huurdersbelang overgaan naar de nieuwe uitbater en zou Willemsoord BV die huurder moeten accepteren onder de voorwaarden die voor Dok 51 golden.
De inventaris, getaxeerd op 140.000 euro, betreft de roerende zaken in het gebouw. Groenheide zegt dat het door hem geboden bedrag niet bij de gemeente geleend hoeft te worden. „Dat bedrag komt uit het vermogen van Willemsoord. Maar de gemeente is honderd procent aandeelhouder van Willemsoord BV en loopt dus een risico." Er waren meer gegadigden. De curator heeft uiteindelijk voor Willemsoord gekozen.

Bron ; http://www.nhd.nl - http://www.vandaag.nl/denhelder/

Afrikaans benefietdiner voor Janet International School


Afrikaans 3 gangen diner!

13 0ktober Afrikaans 3-gangen diner! Keuze uit Vis, Kip of Vegetarisch Bereid door afrikaanse kok. Dit alles, incl. 1 drankje, voor de prijs van € 18,50 Tevens is er een loterij met mooie prijzen, beschikbaar gesteld door De Helderse middenstand. Lootjes kosten 1 euro per stuk ; 6 voor 5 euro. Daarnaast wordt er divers Afrikaans handwerk verkocht. De opbrengst gaat naar het verder bouwen van de Janet International School te Gambia. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur ( aan tafel om 19.30 uur) in MFC Nieuw Den Helder – Texelstroomlaan 5 , Nieuw Den Helder. Reserveren voor 12 oktober via email buildingoneducation@hotmail.com of telefonisch : Marjolein 0659092545 / 0653874855 marjoleinbremer@hotmail.com
Judith 0659092550 Vooraf betalen is gewenst ( dit i.v.m. de inkopen ) .

Naam: Building On Education
Plaats: Den Helder


Reageer: buildingoneducation@hotmail.com

dinsdag 27 september 2011

Zebrapad Actie Stadspartij leidt tot resultaat


Door ons gelezen in de 'Helderse Courant'van dinsdag 27 september 2011.

Zebrapad Actie Stadspartij leidt tot resultaat

Zebrapad-zonder-lichten bij Willemsoord.

Den Helder - Tegelijk met de reconstructie van de Weststraat wordt vanaf volgende maand ook begonnen met de aanleg van een oversteekplaats tegenover de Oude Rijkswerf Willemsoord.
Deze krant meldde in juli reeds dat de provincie, mede onder druk van de gemeente Den Helder en acties van de Stadspartij, een, oversteekplaats zou aanleggen. Toen was nog niet bekend hoe die er uit zou zien. Volgens een woordvoerster van de provincie inmiddels, wel: het wordt een zebrapad met een verhoogde middenberm, zonder verkeerslichten.

Bron : http://www.nhd.nl

vrijdag 23 september 2011

Willemsoord BV wil betalen voor inventaris van Dok 51

Willemsoord BV wil betalen voor inventaris van Dok 51


Een artikel van DELANOWETEVREDEN@NHD.NL - Door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van zaterdag 24 september 2011.

Den Helder - Willemsoord BV onderhandelt met curator Axel de Groot over onder meer overname van de inventaris van het failliete restaurant Dok 51 op het voormalige werfterrein.

Willemsoord BV moet nu geld neertellen voor de inventaris, omdat directeur Herman Groenheide heeft verzuimd zogeheten pandrecht op de inboedel te vestigen. Daarmee is Willemsoord het onderpand kwijtgeraakt van een aan Dok 51 verstrekte lening van enkele tonnen. Naar verluidt zouden inventaris en voorraad zeker 140.000 euro moeten opbrengen. Aangezien Willemsoord BV buiten de boedel om zelf een nieuwe huurovereenkomst met een nieuwe exploitant wil kunnen sluiten, zal de curator ook voor dat recht geld willen zien.
Directeur Groenheide wil geen commentaar geven op het door hem verspeelde pandrecht en op de onderhandelingen met curator De Groot. Ook die wil geen mededelingen doen over onderhandelingen met Willemsoord en andere gegadigden.

Bron : http://www.nhd.nl

http://www.vandaag.nl/denhelder/

donderdag 22 september 2011

Stadspartij bij grootste fracties in Den Helder na overstap van raadslid

Stadspartij bij grootste fracties in Den Helder na overstap van raadslid


Een artikel van HEDZER FABER, door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van vrijdag 23 september 2011.
Den Helder - In een bestek van weken is de Stadspartij tot de grootste van de Helderse raad gaan behoren.

Voormalig Trots-raadslid Marc Nihot heeft zich gisteren aangesloten bij de oppositiepartij, die nu net als de VVD vijf zetels telt.
In een persbericht van de Stadspartij verklaart Nihot zijn overstap. Het bestaan van een eenmansfractie is te bewerkelijk, zijn nieuwe partij kan hem de ondersteuning bieden die hij nodig heeft. „Ik wil me binnen de Stadspartij Den Helder verder inzetten voor de belangen van Den Helder en haar bewoners."

Eerder stapte de andere Trots-afvallige Daniëlle Pater over naar de Stadspartij. Nihot ging eerst door als eenmansfractie en gaf aan de uitgangspunten van zijn oude partij te blijven volgen. Nu onderschrijft hij de uitgangspunten van de Stadspartij.

Dat is opvallend, omdat die partij eerder ageerde tegen 'ondemocratische' en 'geldverslindende' afsplitsingen van politieke partijen. Dat hij de Trots-dissidenten nu met open armen ontvangt is volgens partijvoorman Pieter Bakker echter prima te rijmen. „Het was veel duurder geweest als Marc alleen door was gegaan. Had hij een eigen fractiekamer moeten krijgen, bijvoorbeeld? Lijkt me niet wenselijk. En ondemocratisch is het ook niet.

Het programma van Trots ligt dichtbij het onze. Alleen laten wij ons niet in het pak naaien door de coalitie, onder de vleugels van de Stadspartij kan Mare alsnog die zaken waarmaken voor de Trots-kiezer die hij bij zijn oude partij niet kon doen." Volgens Bakker moet het stadsbestuur het roer omgooien om de grootste oppositiepartij niet tegen zich te krijgen. „Het wordt tijd dat de berg naar Mohammed komt."

VVD-fractieleider Ben Reiff onderhandelt met partijen om uit de bestuurscrisis te komen en is 'verbaasd' over de stap van Nihot. Reiff verwacht echter niet dat de nieuwe verhoudingen in de raad zijn proces erg zullen veranderen. „Meneer Bakker kan zoveel zeggen, maar voor zover ik weet wil de Stadspartij alleen praten als zijn partijprogramma integraal wordt overgenomen. Dan valt er dus niet te praten."

Bron : http://www.nhd.nl/

http://www.vandaag.nl/denhelder/

dinsdag 20 september 2011

Bestemmingsplan Stadshart nu snel door raad

Bestemmingsplan Stadshart nu snel door raad

MARTENVISSER@NHD.NL

Den Helder - Het nieuwe bestemmingsplan voor het stadshart kan in de komende raadsvergadering worden vastgesteld.

De gemeenteraad gaat er mee akkoord. Dat heeft even geduurd, want de vorige keer dat het bestemmingsplan bij de raad op tafel lag stuurde die het terug, omdat er te veel vragen waren. Maar, zo bleek tijdens de commissie stadsontwikkeling, een avondje babbelen met directeur Robbert Waltmann van Woningstichting doet wonderen.

Waltmann nam bij de raadsleden alle vragen en onduidelijkheden weg, zodat het bestemmingsplan door kan. De raadsfracties willen wel een paar aanpassingen. Zo moet de bebouwing van het Breewaterplein worden geschrapt, zodat daar parkeren kan blijven. Over de vraag of de zusterflat snel gesloopt moet worden is de raad verdeeld. Een meerderheid wil wel dat het groene terrein naast de kerk aan de Weststraat onbebouwd blijft. De raad is positief over het plan Assorgia, voor horeca aan de Spuistraat.
Financieel is dat echter moeilijk haalbaar.

Bron : [ http://www.nhd.nl/ ] [ http://www.vandaag.nl/denhelder/ ]

Onzekere begroting Den Helder . 'Plus in 2015'

Onzekere begroting Den Helder . 'Plus in 2015'


Geen verhoging van belastingen

Een artikel van Hedzer Faber, door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van woensdag 21 september 2011.

Den Helder - Het Helderse college van burgemeester en wethouders denkt een sluitende begroting te halen zonder zijn burgers zwaarder te belasten. Als de gemeente de uitgaven aan Willemsoord en uitkeringen weet in te dammen, blijft er een bescheiden plus van 750.000 euro over in 2015. Lukt dat niet, dan is het gat in de begroting zes miljoen.

Een onzekere begroting dus.
Vooral de bijstandsuitkeringen zorgen voor hoofdbrekens. Geld-wethouder Suzanne den Dulk: „Dat komt direct door bezuinigingen dopr het Rijk. Voorheen dekte het geld dat we uit de landelijke kas kregen voor uitkeringen de lading, maar op dat bedrag is fors gekort. Terwijl we verwachten dat het aantal'uitkeringsgerechtigden blijft groeien, zeker in Den Helder."

In harde euro's: 5,3 miljoen moet er de komende jaren bespaard worden 'in het sociale domein'. Uitkeringsgerechtigden elke maand wat minder toestoppen gaat niet. Dus moet de gemeente 'de instroom' naar uitkeringen beperken en 'de uitstroom' bevorderen. Oftewel: voorkomen dat mensen een uitkering nodig hebben en zij die al op aangewezen zijn, aan het werk helpen.

Kees Visser, wethouder sociale zaken: „In eerste instantie richten we ons vooral op twee doelgroepen: alleenstaanden tot 45 jaar en jonge mensen zonder baan. Niet dat we andere doelgroepen niet aan een baan willen helpen, maar bij deze groepen is het snelst de meeste winst te behalen."

Onderdeel is ook het zoeken van stageplekken en jonge mensen aan te moedigen verder te studeren. Daarnaast wordt gekeken of de mensen die nu een uitkering ontvangen, daar wel recht op hebben.

Het tweede hoofdpijndossier betreft Willemsoord. Als de huidige situatie doorzet, moet de komende jaren zes ton aan gemeentegeld naar de Oude Rijkswerf, voor een groot deel wordt dat veroorzaakt doordat veel huurders er geen marktconforme huurprijzen hoeven te betalen. Het college wil daarom proberen om meer commerciële huurders naar het gebied te trekken.

Den Duik: „We willen dat Willemsoord een bloeiend deel uitmaakt van het stadscentrum en ook in maatschappelijk verantwoord ondernemen moet je als gemeente willen investeren. Aan de andere kant is het geld dat er bij moet, geld datje niet meer anders kunt besteden."

Dit begrotingsvoorstel moet nog worden goedgekeurd. Eerst door de gemeenteraad, dan door de provincie, die onlangs meldde 'positiever' te zijn over de kassituatie van Den Helder.

Bron : http://www.nhd.nl/ http://www.vandaag.nl/denhelder/

Hoop op doorstart Dok 51

Curator failliet restaurant praat met diverse gegadigden voor overname

Hoop op doorstart Dok 51



Een artikel van MARTENVISSER@NHD.NL, door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van woensdag 21 september 2011.

Den Helder - Er zijn verschillende ondernemers die een doorstart willen maken in restaurant Dok 51, dat eind augustus failliet ging. Dat zegt curator mr. Axel de Groot. De vrees van raadslid Andries Pruiksma, dat de gemeente wel eens voor dik een miljoen het schip in kan gaan, is volgens De Groot ongegrond.

Al te veel wil de curator niet kwijt over de financiële afwikkeling van het faillissement. „Dat lijkt me op dit moment niet heel erg verstandig."
Volgens raadslid Pruiksma (PvdA) kan Den Helder er al met al 1,3 miljoen euro bij inschieten, onder meer omdat de gemeente garant stond voor een lening van 950.000 euro die Willemsoord BV aan de initiatiefnemers van Dok 51 verstrekte.

„Dat bedrag van 1,3 miljoen kan ik niet plaatsen", zegt de curator desgevraagd. „En al helemaal niet dat het ten koste van de gemeente zou zijn. Dat lijkt me allemaal wat te kort door de bocht." Om Dok 51 mogelijk te maken werd een complexe financiële constructie opgetuigd.
Daarin werd ondermeer afgesproken dat Willemsoord de initiatiefnemers maximaal 950.000 euro zou lenen. Willemsoord leende het geld op zijn beurt weer bij de gemeente, omdat die het bij de Bank Nederlandse Gemeenten goedkoper kon lenen.

Inboedel

Daarnaast dekte Willemsoord aanloopverliezen van Dok 51 af, voor een bedrag van dik een kwart miljoen. Den Helder zou in geval van faillissement geen risico lopen, betoogde het toenmalig stadsbestuur. Dit omdat dan het totale restaurant, inclusief inboedel als onderpand zou fungeren en naar Willemsoord zou gaan.

Maar daar wil de curator het dan nog wel even over hebben. Wat 'spijkervast' zit zou in ieder geval naar Willemsoord gaan. Maar er is volgens De Groot nog een grijs gebied. Want is een fornuis, dat aan de vloer vast geschroefd is maar zo los kan, nu spijkervast of niet? „Er kan nog wel even een discussie gevoerd worden over wat onder de roerende goederen valt en wat niet."

Schade beperken

Voorlopig steekt de curator zijn energie vooral in een doorstart voor het restaurant. „Er is een aantal gegadigden en daarmee voer ik nu gesprekken. Ik hoop dat zo snel mogelijk concreet te maken want de beste manier om de schade te beperken is een snelle doorstart."

De Groot hoopt eind volgende week te kunnen melden of Dok 51 op korte termijn een tweede leven krijgt.

Vliegende start

Dok 51 maakte een vliegende start, met landelijk tamtam. SBS 6 zond een televisieserie uit, waarin verschillende kandidaten de strijd aangingen om chefkok te worden van het restaurant. Anderhalf jaar later is de zaak terziele.


Bron : [ http://www.nhd.nl/ ] [ http://www.vandaag.nl/denhelder/ ]

Troonrede 2011

Tekst Troonrede



Leden van de Staten-Generaal,

Ons land maakt economisch moeilijke tijden door. In de afgelopen jaren zijn ondanks de crisis massale werkloosheid en sterke toename van het aantal faillissementen voorkomen. Onze economie en arbeidsmarkt hebben veerkracht laten zien. Daaruit mogen we vertrouwen putten voor de toekomst. Maar vertrouwen alleen is niet genoeg.

De uitgangspositie van Nederland is positief, maar door het inzakken van de wereldhandel zal de economische groei volgend jaar lager zijn dan verwacht. De schuldencrisis in Europa kan ook onze economie raken. Omdat Nederland zeer afhankelijk is van de handel met het buitenland, zijn wij extra kwetsbaar. Het is begrijpelijk dat de internationale ontwikkelingen en de snelheid waarmee die zich voltrekken, dikwijls gevoelens van onzekerheid oproepen.

Vanuit de ambitie om de toekomstige welvaart zeker te stellen, staat de regering een aanpak voor ogen die gebaseerd is op twee met elkaar samenhangende keuzen: gezonde overheidsfinanciën en versterking van het economisch groeivermogen. Die samenhang ligt ten grondslag aan alle voorstellen die u dit parlementaire jaar ter behandeling worden aangeboden.

De ernstige schuldenproblematiek in sommige Europese landen toont aan dat grote en langdurige tekorten een bedreiging zijn voor de welvaart. Daarom zijn beheersing van de overheidsfinanciën en een lage staatsschuld noodzakelijk. Het jaar dat voor ons ligt, wordt dan ook een jaar van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen, die alle Nederlanders raken. De regering is er echter evenzeer van doordrongen dat een solide begroting hand in hand moet gaan met hervormingen die het groeivermogen van de Nederlandse economie versterken.

Vanuit deze visie wil de regering de problemen van vandaag aanpakken en de kansen voor morgen creëren. Dat doet zij in de vaste overtuiging dat de kracht van Nederland zit in de ruim 16 miljoen inwoners die ons land telt. Daarbij hoort een kleine en krachtige overheid, die burgers en bedrijven meer ruimte geeft. Om die reden komt de regering met voorstellen om het aantal overheidsregels te verminderen en procedures te vereenvoudigen, en zo creativiteit en innovatie te stimuleren. Het terugdringen van bureaucratie biedt mensen in de publieke dienstverlening meer mogelijkheden hun vakmanschap te ontplooien.

Een overheid die individuen in staat stelt zich te ontwikkelen, draagt bij aan maatschappelijke samenhang. De regering voert een immigratie- en integratiebeleid dat erop gericht is de onderlinge betrokkenheid in de samenleving te versterken. Dat houdt in dat van migranten wordt verwacht dat zij in hun eigen levensonderhoud voorzien en dat zij zich rekenschap geven van de wetten van ons land en de waarden die ons binden.

De bezuinigingsoperatie van 18 miljard euro gaat aan niemand ongemerkt voorbij. Voor vrijwel iedereen daalt in het komend jaar de koopkracht. Tal van voorzieningen worden versoberd. Het uitgangspunt van de regering is dat mensen niet gebaat zijn bij afhankelijkheid. Zij voert daarom een beleid dat financiële zelfstandigheid en maatschappelijke betrokkenheid stimuleert. De regering ontziet echter zo veel mogelijk degenen die bijvoorbeeld door ziekte of beperking écht niet in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien.

Bij het invullen van de bezuinigingen kijkt de regering in de eerste plaats naar zichzelf en naar de andere overheden. Er zijn al minder ministeries en het aantal rijksambtenaren en overheidsgebouwen zal de komende jaren aanzienlijk dalen. In de provincies en gemeenten is eenzelfde trend zichtbaar. Daarnaast zijn voorstellen gedaan voor vermindering van het aantal bestuurders op alle niveaus. Waar dit mogelijk en nuttig is, draagt de regering taken over aan gemeenten. Voorbeelden hiervan zijn de jeugdzorg en de regeling voor sociale werkplaatsen. Zo kan beter worden ingespeeld op individuele behoeften en wordt tegelijkertijd geld bespaard.

De kleine en krachtige overheid die de regering voor ogen staat, is van wezenlijk belang voor de versterking van het groeivermogen van Nederland. Bij een samenleving die mensen en bedrijven stimuleert in beweging te komen en het beste uit zichzelf te halen, past immers niet een overheid die in de weg loopt, maar een overheid die de weg baant. Dit gebeurt bijvoorbeeld door ondernemerschap en wetenschap actief bij elkaar te brengen in tien topsectoren, die een uitstekende uitgangspositie hebben op de wereldmarkt. Dat geldt onder andere voor onze kennis op het terrein van water, energie en de hoogwaardige voedsel- en landbouwsector. Daarmee kunnen we een bijdrage leveren aan de oplossing van complexe vraagstukken zoals klimaatverandering en grondstoffenschaarste, en tegelijkertijd onze economie versterken.

Een goed werkende interne Europese markt en een stabiele euro zijn essentieel voor de economische doelstellingen van het regeringsbeleid. Bovendien moeten mensen kunnen vertrouwen op de waarde van hun spaargeld en pensioenen. Om die reden heeft de overheid de afgelopen jaren noodgedwongen fors geïnvesteerd in de stabiliteit van het Nederlandse bank- en verzekeringswezen. Nu vraagt de regering van deze sector een bijdrage in de vorm van een bankenbelasting vanaf 2012.

Het spreekt vanzelf dat toekomstige economische groei nauw verbonden is met ons vermogen om te blijven leren. Goed onderwijs is fundamenteel voor de concurrentiekracht van ons land en geeft mensen de kans hun talenten te ontplooien. De regering wil daarom de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. In het primair en voortgezet onderwijs worden docenten en leerlingen gestimuleerd zich te blijven ontwikkelen en tot hogere prestaties te komen. Met dat doel worden de eisen aan de opleiding van docenten aangescherpt en worden leerlingen getoetst op basis van landelijk geldende normen. Om goed functioneren extra te kunnen belonen, moeten de resultaten van scholen en docenten inzichtelijk zijn. Docenten dienen zich bovenal te kunnen richten op lesgeven in hun vakgebied. De regering doet hiervoor voorstellen.
Voor studenten in het hoger onderwijs gaat de eigen bijdrage omhoog. Met de opbrengst daarvan wordt geïnvesteerd in kwalitatief betere en intensievere onderwijsprogramma's. De regering maakt afspraken met universiteiten en hogescholen over concentratie van opleidingen, het bevorderen van excellentie in onderzoek en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Dit laatste is óók nodig in het middelbaar beroepsonderwijs, waar vakmanschap meer centraal moet staan.

Goed onderwijs is cruciaal voor de kracht van onze samenleving. De regering is zich ervan bewust dat hier voor de overheid een kerntaak ligt. Dat geldt eveneens voor voorzieningen als veiligheid, zorg en sociale zekerheid. Ook op deze terreinen zijn structuurversterkingen nodig.

Veiligheid is bij uitstek een maatschappelijke basisbehoefte. De vorming van een nationale politie is nodig om krachtiger op te kunnen treden tegen criminaliteit. De regering richt zich daarbij in het bijzonder op misdrijven die zeer ingrijpend zijn voor het slachtoffer en de samenleving. Dat geldt onder andere voor kindermisbruik, overvallen op winkels en straatroof. Ook de georganiseerde misdaad wordt harder aangepakt, waarbij het accent ligt op de bestrijding van mensenhandel, drugscriminaliteit en witwassen. De positie van slachtoffers verbetert, onder meer door het mogelijk te maken dat in een vroeg stadium beslag kan worden gelegd op eigendom van verdachten met het oog op schadevergoeding.

In het Nederlandse zorgstelsel staat solidariteit tussen oud en jong, tussen gezond en ziek, centraal. De regering wil dat dit zo blijft en geeft in deze kabinetsperiode ruim 15 miljard euro meer uit aan zorg, ondanks de enorme bezuinigingsopdracht waarvoor zij zich gesteld ziet. Een dergelijke stijging van de uitgaven is op termijn echter onhoudbaar. Zonder maatregelen worden premies onbetaalbaar en gaat in de toekomst een onverantwoord groot deel van de schaarse overheidsmiddelen naar de zorg. De regering vindt het noodzakelijk het zorgstelsel toekomstbestendiger te maken. Om die reden is met de ziekenhuizen, specialisten en zorgverzekeraars een akkoord gesloten over het betalen per geleverde behandeling en over een lagere groei van de zorguitgaven. Ook wordt het mogelijk gemaakt dat verzekeraars en ziekenhuizen over een groter deel van het zorgaanbod vrij kunnen onderhandelen.
Op het terrein van de ouderenzorg investeert de regering in verdergaande kwaliteitsverbetering. Rechten van bewoners in zorginstellingen worden vastgelegd in een nieuwe beginselenwet. Hun wensen over de manier waarop zij hun leven waardig willen inrichten, worden in deze wet centraal gesteld.
Het beroep op het persoonsgebonden budget neemt een zodanig hoge vlucht dat de regering het onverantwoord acht deze regeling in de huidige vorm voort te zetten. Mensen met een indicatie voor verblijf in een zorginstelling behouden de mogelijkheid hun eigen zorg te organiseren. Vanzelfsprekend blijft voor mensen zonder verblijfsindicatie zorg van goede kwaliteit beschikbaar.

Ook in de sociale zekerheid en de oudedagsvoorzieningen zijn maatregelen nodig om goede basisvoorzieningen te behouden. De regering wil een arbeidsmarktbeleid voeren waarbij het principe geldt van 'werk boven uitkering'. Gelet op het feit dat mensen gemiddeld steeds langer leven, is het logisch dat wij allen langer gaan werken. De regering streeft ernaar in dit parlementaire jaar het wetsvoorstel voor de verhoging van de AOW-leeftijd met u te bespreken. Daarnaast blijft het nodig met de sociale partners de samenhang tussen de AOW en de aanvullende pensioenen te bevorderen.
De regering geeft gemeenten meer mogelijkheden om mensen aan het werk te krijgen in een reguliere baan en budgetten voor re-integratie effectiever in te zetten. Daarom worden de huidige regelingen voor de Wajong, de sociale werkplaatsen en de Wet Werk en Bijstand samengevoegd in één nieuwe regeling 'Werken naar vermogen'. Voor jongeren die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn verklaard, verandert er niets. Dit geldt ook voor hen die met de zwaarste indicatie in een sociale werkplaats werken.
Om het maatschappelijk draagvlak onder ons sociale stelsel te behouden, gaat de regering mensen die frauderen met uitkeringen, strenger straffen. Ditzelfde geldt voor bedrijven die zich niet houden aan regelgeving voor arbeidsomstandigheden.

De regering is zich zeer bewust van het open karakter van de Nederlandse economie. De toenemende internationale verwevenheid tussen mensen en landen en de verschuivingen in de mondiale verhoudingen vragen om een actieve opstelling in de wereld. De economische belangen van ons land zijn wereldwijd zeer groot. De regering wil daar in de volle breedte van het buitenlands beleid een sterker accent op leggen. Dat doet zij bijvoorbeeld door economische diplomatie te stimuleren en in het kader van ontwikkelingssamenwerking meer oog te hebben voor de kansen van ons bedrijfsleven. Nederland blijft op het terrein van ontwikkelingssamenwerking aan zijn internationale verplichtingen voldoen.
Een belangrijke doelstelling van het buitenlands beleid is het bevorderen van democratische waarden en mensenrechten, en van stabiliteit en vrede in de wereld. De Nederlandse mannen en vrouwen die zich in Afghanistan en elders op de wereld daarvoor inzetten, verdienen onze grote steun en waardering.

Leden van de Staten-Generaal,

De huidige economische situatie vraagt om maatregelen. Het bezuinigingspakket dat de regering u voorlegt, is dan ook omvangrijk. De voorstellen raken de koopkracht van alle Nederlanders. De groeiende economische en maatschappelijke onzekerheden stellen ons incasseringsvermogen op de proef.
Toch is er reden voor optimisme, want de uitgangspositie van ons land is en blijft relatief goed. De maatregelen die de regering presenteert, zijn erop gericht onze welvaart zeker te stellen. De regering doet een appèl op iedereen hieraan een bijdrage te leveren. Een appèl om in deze moeilijke periode met elkaar te bouwen aan een sterkere samenleving en een sterkere economie, in de beste tradities van ons land. Hierbij weten wij ons nauw verbonden met de andere landen van het Koninkrijk en met de Caribische eilanden die sinds vorig jaar deel uitmaken van ons staatsbestel.


Op u, leden van de Staten-Generaal, rust bij dit alles een speciale verantwoordelijkheid. De regering ziet uit naar een intensieve en open gedachtenwisseling en wil graag samen met u werken aan breed gedragen oplossingen. U mag zich in uw zware taak gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.

maandag 19 september 2011

Gemeente volgens raadslid fors benadeeld door faillissement Dok 51

Gemeente volgens raadslid fors benadeeld door faillissement Dok 51


'Strop van dik een miljoen'

Een artikel van martenvisser@nhd.nl, door ons gelezen in de Helderse Courant van dinsdag 20 september 2011.

Den Helder - De gemeente Den Helder dreigt voor zo'n 1,3 miljoen euro het schip in te gaan door het faillissement van restaurant Dok 51. Dat stelt PvdA-raadslid Andries Pruiksma, op basis van de eerste bevindingen van de curator die het faillissement afhandelt. Wethouder Kees Visser van financiën denkt dat het zo'n vaart niet loopt.

Pruiksma stelde de zaak gisteravond aan de orde, tijdens vergadering van de raadscommissie stadsontwikkeling. Hij zegt dat het er somber uit ziet voor de gemeente. Die stelde zich garant voor een lening van maximaal 950.000 euro, die Willemsoord BV toezegde aan de initiatiefnemers van Dok 51. Hiervan werd 760.000 daadwerkelijk uitgekeerd, de rest bleef in depot.

Het toenmalige stadsbestuur stelde dat de gemeente geen risico zou lopen. Zo werd bedongen dat alle roerende en onroerende goederen (meubilair, installaties, keukenapparatuur) naar Willemsoord zouden gaan, bij een faillissement. Dat waant zich nu dus 'eigenaar' van een restaurant.

De. curator ziet dat volgens Pruiksma heel anders. „Die stelt dat de boedel niet aan Willemsoord toevalt. Het UWV, dat de belangen van het personeel behartigt, gaat bij een verkoop als eerste 'plukken'. Voor de gemeente blijft er dan niks over." De curator 'harkt' volgens Pruiksma ook wat andere bedragen naar zich toe. Zo zou Willemsoord zich hebben afgesproken aanloopverliezen van het restaurant tot 285.000 euro te vergoeden. „Al met al schieten we er 1,3 miljoen euro bij in."

Wethouder Kees Visser denkt dat de gemeente een fiks bedrag terug kan halen. „Er is met bonnen aan te tonen dat er voor minimaal .760.000 euro aan dat pand is verbouwd. Dat geld kun je dus niet als verloren beschouwen."

Schuldeisers

Volgens Visser zet de curator hoog in, maar is niet gezegd dat hij zijn zin ook krijgt. „Het is zijn rol om voor de schuldeisers geld binnen te halen." Volgens Pruiksma heeft Willemsoord in middels wel afgezien van de claim die aanvankelijk werd gelegd op de inventaris van het restaurant. „In het eerste verslag van de curator staat letterijk dat Willemsoord 'die positie inmiddels heeft prijs gegeven." Dat zegt niets over het bedrag van 760.000 euro dat is geïnvesteerd in de verbouwing van het pand, stelt wethouder Visser daar tegenover. Hij wil op 4 oktober in een extra vergadering van de aandeelhouders van Willemsoord opheldering van directeur Herman Groenheide. Pruiksma wil dat de kwestie bespreken in de raadsvergadering.

Bron : ( http://www.vandaag.nl/denhelder ) ( http://www.nhd.nl )

zondag 18 september 2011

Stadspartij wil 'geheim rapport'

Stadspartij wil 'geheim rapport'


Oude stadhuisstudie van de plank gehaald

Een artikel van Hedzer Faber, door ons gelezen in de Helderse Courant van maandag 19 september 2011.

Den Helder - Nu duidelijk is geworden dat een nieuw stadhuis zoals het Helderse college dat wil laten bouwen de eerste 25 jaar duurder uitvalt dan gedacht, wijzen oppositiepartijen nog eens op een andere mogelijkheid: bouw een nieuw stadhuis naast het station in plaats van dat op te slokken en hergebruik het postkantoor.

Dat scheelt zeker een half miljoen euro per jaar in vergelijking met de huidige kosten, heeft PvdA'er Theo Rijnten laten uitrekenen.

In september 2008 verrichtte het architectenbureau Odeon uit Eindhoven een studie naar een nieuw stadhuis met behoud van het postkantoor. Opdrachtgever: burgemeester en wethouders. Odeon zag 'een waaier aan mogelijkheden' om een stadhuis neer te zetten, waarbij het oude postkantoor op uiteenlopende manieren onderdeel van de bebouwing bleef. Daarbij konden 'de aanwezige kwaliteiten en potenties (van het postkantoor, red.) worden versterkt.'

'Weggemoffeld'

Raadslid Peter Reenders (Stadspartij) heeft het college dit weekend verzocht de studie alsnog op de commissieagenda te zetten, nadat Rijnten het stuk nog eens langs alle fracties heeft laten sturen. Volgens de PvdA-voorman zijn de andere linkse fracties zeer geïnteresseerd in de visie van Odeon; SP en GroenLinks zijn uitgesproken tegenstanders van het plan om het postkantoor te slopen. Rijnten: „Veel andere partijen waren niet of nauwelijks op de hoogte van het bestaan van deze studie, omdat het destijds onder Hulman (toenmalig burgemeester Stefan Hulman, red.) is weggemoffeld."

Publiek

Zaterdag bracht de PvdA enkele Odeon-tekeningen bijna letterlijk aan de man op een kraam op de zaterdagmarkt. Officieel was dat onderdeel van een landelijke protestactie tegen de kabinetsplannen, maar in de Beatrixstraat presenteerde Rijnten ook de Odeon-schetsen aan het winkelend publiek. „Daar wordt erg enthousiast op gereageerd. Vooral als de mensen horen dat het zo veel geld scheelt."

Schouwburgrapport

Naast de Odeon-studie wil de Stadspartij ook een onderzoeksrapport naar de verplaatsing van de schouwburg naar Willemsoord boven water hebben. Ook dit rapport is in opdracht van het college opgesteld, maar niet openbaar gemaakt.

Totnogtoe is het college erg summier in het geven van informatie over de financiële haalbaarheid van de verplaatsing van de schouwburg, vinden de opposanten. De Stadspartij vermoedt dat de uitkomst van het rapport het bestuur niet bevalt. Raadslid Reenders doet nu een beroep op de wet openbaarheid van bestuur om dit 'Eerste rapport van Twijnstra en Gudde' alsnog in handen te krijgen. De Odeon-studie is ook in te zien op internet: http://www.odeon.nl/studies.

Bron : http://www.nhd.nl http://www.vandaag.nl/denhelder/

vrijdag 16 september 2011

Wie volgen u tijdens het surfen op de voet?

Wie volgen u tijdens het surfen op de voet?

Een artikel door ons gelezen in ComputerIdee nr. 20 - 2011.

woensdag 14 september 2011

Sfeerimpressies gepresenteerd Den Helder wil 'warm' stadhuis.

Sfeerimpressies gepresenteerd, Den Helder wil 'warm' stadhuis.

Een artikel van HEDZERFABER@NHD.NL: Door ons gelezen in de Helderse Courant van woensdag 14 september 2011.

Den Helder - „Het tweede ontwerp vind ik gewoon heel mooi. En er zit een klok in de toren. Dan weet je of je nog hard moet rennen voor de trein. De eerste is me te pompeus, te groot. En die derde, tja. Dat is net een hondenhok."
Gisteravond presenteerde een werkgroep van bewoners en andere belanghebbenden de drie sfeerimpressies voor een nieuw stadhuis aan de wethouders Pia Bruin en Suzanne Den Duik. Ontwerpbureau West8 maakte de schetsen aan de hand van voorzetten uit de werkgroep, met wellicht als belangrijkste deler 'een warme uitstraling'.
Afgaande op reacties uit de kleine zaal van De Kampanje gevuld met enkele tientallen geinteresseerden het Dudok-achtige ontwerp met de klokketoren die het meest in de smaak valt. Werkgroepdeelnemer Nel van Zutphen kreeg er zelfs 'kippenvel' van.
Ieder had zo zijn eigen reden om deel te nemen in de werkgroep. Een bewoner van de Boer -haavestraat: „Ik heb liever helemaal niet zo'n groot gebouw voor mijn huis. Maar als het er toch moet komen, kan ik maar beter meepraten."
Of dit ontwerp het uiteindelijk wordt, is nog maar de vraag. De gemeenteraad besluit pas volgend jaar óf er een nieuw stadhuis moet komen, bovendien zijn er veel meer Nieuwediepers dan er gisteravond in de schouwburg waren en die mogen allemaal nog hun mening geven. Daarnaast waarschuwde Pia Bruin zijn het slechts sfeerimpressies waarmee inschrijvers straks aan de bak kunnen. Een richting dus, geen blauwdruk. Op http://www.denhelder.nl kunnen burgers vanaf vandaag hun voorkeur uitspreken.
Bron : http://www.nhd.nl     http://www.vandaag.nl/Denhelder/

dinsdag 13 september 2011

Brief namens Pieter Bakker over de raadsbrede werkconferentie en de eerste commissievergadering van bestuur en middelen.


Geachte griffie,


Voor de raadsbrede werkconferentie en de eerste commissievergadering van bestuur en middelen zou ik het volgende willen agenderen,

 De verbazing nabij.

In het verleden maar zeker de laatste tijd worden democratisch gekozen volksvertegen-woordigers in toenemende mate blootgesteld aan publicaties in de media, Ik overweeg deze opstelling ook aan de raad van de journalistiek door te sturen.

Het gaat om het stelselmatig door elkaar halen van de bevoegdheden van privébevoegd-heden en de publieke bevoegdheden van volksvertegenwoordigers.

Beiden zijn omschreven in de wet. Burgerlijk wetboek, A.P.V., wegenverkeerswet, de krijgstucht etc. t.o.v. de gemeentewet en het reglement van orde deze zijn separaat.

Dat we een discutabele dictator uit begin 19'e eeuw en zeker geen groot Nederlander, als boegbeeld voor de steven van onze stad hangen om het imago van deze stad op te vijzelen, maar tegelijkertijd een tot nu toe een drietal raadsleden in een media hetze te laten komen, doet deze actie imagotechnisch al weer teniet.

Dit brengt schade toe aan het democratisch gehalte van het stadsbestuur.

We verbazen ons er over dat, aangiften en procesverbalen in de media vermeld worden. Waardoor de aangifte bereidheid mede door daalt.

We verbazen ons over lekkages van uit overleggen.

We verbazen ons over het kraken van de gemeentelijk website waardoor gegevens van 1600 personen op straat liggen.

We verbazen ons dat wijkagenten, burgers met burgerplichten afraden de politie te bellen als iemand bedreigd wordt.

We verbazen ons niet meer dat op die manier door het stelselmatig 'kaltstellen' van
volksvertegenwoordigers, deze stad Mexico city aan het Marsdiep genoemd wordt.

Dit is blijkbaar het lot van kleinburgerlijk denken, het niet nadenken en impulsief handelen. De dualiteit van het raadslid te eerbiedigen.
De dualiteit behelst de twee rechtssystemen waar deze aan onderworpen is. Een raadslid heeft meestal twee functies, zijn beroep en zijn taak als volksvertegenwoordiger.

Er zijn situaties dat daar scheiding in gebracht moet worden. Ook het raadslid moet dit zelf bewust zijn. Zijn bevoegdheden als beroepsbeoefenaar te kunnen, mogen en moeten uitvoeren.

Daarbij nooit chantabel te kunnen zijn door lieden, die zijn of haar functie als volksvertegen- woordiger daar bij betrekken.
Dit is een erecode in het functioneren van een democratie. Het is een goed streven om het aantal nevenfuncties te verminderen om aan een nog grotere complexiteit te ontkomen. Maar de hoofdfunctie blijft, daar de raadsvergoeding niet voldoende is voor het levens-onderhoud, voor vaak meerdere personen en gezinnen.
Daar is deze vergoeding ook niet voor bedoeld, maar een tijd voor tijd regeling.

Nu vraagt u zich af, waarom ik mij afgemeld heb voor de raadsbrede werkconferentie.

De reden is, dat in een voorgaande versie hiervan een notitie ter discussie was gesteld en daar toen niets mee is gedaan en welke nu juist weer actueel is.

Ik wens u een fijne werkconferentie en hopelijk tot een gelijkgezindheid, waar ik hoop om uit de constante reeks van bestuurlijke malaises te komen,



Met vriendelijk groet,


Pieter Bakker,

Fractievoorzitter Stadspartij Den Helder.

zaterdag 10 september 2011

Burger stemt mee over sfeer nieuw stadhuis

Burger stemt mee over sfeer nieuw stadhuisEen artikel van een HC verslaggever, door ons gelezen in de Helderse Courant van zaterdag 10 september 2011.



Den Helder - Drie sfeerimpressies, drie keuzemogelijkheden. De Helderse bevolking kan vanaf woensdag meestemmen over de uitstraling die het stadhuis op het Stationsplein moet krijgen. Indien de gemeenteraad tot nieuwbouw besluit.
Stedenbouwkundig bureau West 8 heeft drie impressies laten maken. Dat gebeurde aan de hand van inspraak door Helderse burgers, onder wie direct omwonenden, ondernemers en 'gewone' Nieuwedie-pers. De rode draad in de ontwerpen: het nieuwe stadhuis moet geen kille kantoordoos van beton en staal worden, maar passen in de sfeer van gebouwen als De Vijfsprong (kantoor Woningstichting) en het voormalige GGD-onderko-men aan de Middenweg. Kortom, warmte en duurzaamheid uitstralen, onder meer door het gebruik van baksteen en allerlei subtiele details. Bovendien moet er in het gebouw ruimte zijn voor winkels en horeca.
De ontwerpen vormen de basis voor de uiteindelijke tekeningen van de architect. Ze geven dus alleen een sfeer weer, op onderdelen kan het eindresultaat afwijken.

Enthousiast
Leden van de inspraakgroep zijn enthousiast over het resultaat. Citymanager Jan Mooij vindt dat de inbreng van de inspraakgroep 'fantastisch verbeeld' is. „De ontwerpen zien er fantastisch uit. Onze suggesties zijn heel mooi vertaald in de ontwerpen. Alle drie geven mij een heel warm gevoel. De stationslocatie is een prachtige plek, het Julianaplein is schitterend in het geheel ingepast. En op de schetsen zie je het niet, maar het stadhuis moet in baksteen worden uitgevoerd, zodat het aansluit bij gebouw de Vijfsprong. Het moet geen koud, modern gebouw worden. Op die plek past dat absoluut niet."

Trots
Ook Richard de Graaf zat in de inspraakgroep die over het stadhuis sprak.'Hij is lid van de SP, maar nam op persoonlijke titel aan de besprekingen deel. „Als liet stadhuis er komt, moet Den Helder er trots op zijn. De schetsen zijn mooi, maar met schetsen zijn we er nog lang niet. De bewoners van Den Helder moeten zeggen welk idee zij het mooist vinden. Belangrijk is welke functies erin komen. Het moet niet alleen een gebouw worden voor ambtenaren. Je zou wijksteunpunt Centrum er in kunnen huisvesten, een jongerencentrum, maar ook bijvoorbeeld de lokale omroep, de LOS. Functies waardoor het gebouw ook 's avonds gaat leven."

Mening
Vanaf woensdag 14 september kan de bevolking haar stem laten horen en een voorkeur uitspreken voor een van de drie ontwerpen. Op de website van de gemeente ( http://www.denhelder.nl  ) wordt die mogelijkheid geboden, vandaag.nl/denhelder, de website van deze krant, zal eveneens de mening van lezers vragen over het nieuwe stadhuis.

Informatieavond over stadhuis
De drie sfeerimpressies voor het nieuwe stadhuis worden dinsdag 13 september gepresenteerd aan wethouder Pia Bruin. Dat gebeurt tijdens een informatieavond in schouwburg De Kampanje.
Bron:  http://www.nhd.nl     http://www.vandaag.nl/Denhelder/

donderdag 8 september 2011

Varianten voor het nieuwe stadhuis door West 8.

Varianten voor het nieuwe stadhuis door West 8 :




















Trots op Nederland ruziet zichzelf gemeenten uit.

Trots op Nederland ruziet zichzelf gemeenten uit.

Een artikel door Marcel van Lieshout − Door ons gelezen op de http://www.volkskrant.nl/ site op 8 septemeber 2011.

Rita Verdonk tijdens de presentatie van haar verkiezingsprogramma in 2010 © anp

Ook in de gemeente waar vorig jaar bij de raadsverkiezingen het best werd gescoord, dreigt de politieke beweging Trots op Nederland ten onder te gaan aan onderling gekibbel. Twee van de vijf Trots-raadsleden in Den Helder zijn uit de fractie gestapt, waardoor de coalitie (VVD, CDA, D66 en Trots) geen steun meer heeft van een meerderheid in de raad.
Met Alkmaar is Den Helder de enige gemeente waar Trots in het college is vertegenwoordigd. De gemeenteraad van Den Helder debatteerde woensdag over de nu ontstane situatie. De coalitie wil doorgaan in de huidige samenstelling. 'We moeten in de toekomst steun verwerven bij andere partijen', zegt fractievoorzitter Ben Reiff van de VVD, met Trots de grootste partij in Den Helder.
Trots op Nederland, de beweging van Rita Verdonk, behaalde in 2010 bij de gemeentelijke verkiezingen 62 raadszetels. In anderhalf jaar tijd hebben tien raadsleden de partij de rug toegekeerd. Zonder hun zetel ter beschikking te stellen. Ze zijn op persoonlijke titel als raadslid doorgegaan of ze hebben zich bij een andere raadsfractie aangesloten.
Pikant
Pikant is dat de twee gemeenten waar Trots vorig jaar de meeste steun verwierf allebei te maken hebben met het probleem. In Den Helder traden twee van de vijf raadsleden uit de fractie. In de woonplaats van Rita Verdonk, Pijnacker-Nootdorp, hield zelfs de hele fractie het voor gezien. Onder meer uit boosheid over gebrekkige samenwerking met de landelijke partij is de Trots-fractie daar doorgegaan onder de naam Gemeentebelang.
Ook in Lelystad, Utrecht en Capelle aan den IJssel zijn Trots-raadsleden opgestapt. In Den Helder is de partij al aan zijn tweede wethouder en tweede fractievoorzitter toe. Wethouder Paul Walgering hield het na enkele maanden voor gezien, fractievoorzitter Dannie Emmelkamp gaf 'persoonlijke redenen' op voor zijn voortijdige vertrek uit de politiek.
Verhoudingen
Volgens de huidige Helderse Trots-voorzitter, Saskia Dekker, heeft het vertrek van de twee raadsleden ook met 'persoonlijke, onderlinge verhoudingen' te maken. VVD-fractievoorzitter Ben Reiff zegt voldoende vertrouwen te hebben in het resterende deel van de Trots-fractie om te blijven samenwerken in het gemeentebestuur.
Reiff noemt het 'wrang' dat een van de twee ex-Trots-raadsleden, Daniëlle Pater, aansluiting heeft gevonden bij de Helderse Stadspartij. 'Precies de partij die ook met afsplitsingen te maken heeft gehad en die om het hardst schreeuwde dat opstappende raadsleden hun zetel aan de partij ter beschikking moeten stellen.'

Uw reactie's kunt u onder de aanhef van het artikel op het "Helder(s) Politiek Forum"  plaatsen. 

woensdag 7 september 2011

Een nieuw stadhuis met helikopterdek


Het stadhuisplan aan de Bijlweg. Boven op de toren is een helikopterdek. Links de tennisbanen illustratie Monique Dozy

Een nieuw stadhuis met helikopterdek

Een artikel van ariebooy@ nhd.nl, door ons gelezen in de Helderse Courant van woensdag 7 september 2011
Den helder - Zo kan het nieuwe stadhuis er uitzien als er op dezelfde plek waar het nu staat nieuwbouw gepleegd wordt.
Ondernemer Daan Groot heeft serieuze plannen om met Ballast Nedam een gooi te doen naar de
opdracht om voor Den Helder een passend stadhuis te bouwen. „En dan niet bij het NS-station, maar gewoon aan de Drs. F. Bijlweg. Die plek is niet voor niets door gerenommeerde architecten- en ingenieursbureaus aangewezen als de meest centrale locatie in de gemeente. Het stadhuis moet ook goed bereikbaar blijven voor de inwoners van het steeds verder uitdijende Julianadorp", laat Groot weten.
De zakenman vroeg aan Monique Dozy een ontwerp te maken voor hoe zo'n gebouw er uit kan komen te zien. Daan Groot: „Het is een denkrichting, een echte artists impression. In één van de vleugels kunnen de ouderenwoningen worden ondergebracht." Groot noemt het kapitaalverspilling om het politiebureau weer richting centrum te laten verkassen: „Niet doen. Het ziekenhuis gaat niet voor niets ook naar het midden van de gemeente."

Bron : http://www.nhd.nl