dinsdag 13 september 2011

Brief namens Pieter Bakker over de raadsbrede werkconferentie en de eerste commissievergadering van bestuur en middelen.


Geachte griffie,


Voor de raadsbrede werkconferentie en de eerste commissievergadering van bestuur en middelen zou ik het volgende willen agenderen,

 De verbazing nabij.

In het verleden maar zeker de laatste tijd worden democratisch gekozen volksvertegen-woordigers in toenemende mate blootgesteld aan publicaties in de media, Ik overweeg deze opstelling ook aan de raad van de journalistiek door te sturen.

Het gaat om het stelselmatig door elkaar halen van de bevoegdheden van privébevoegd-heden en de publieke bevoegdheden van volksvertegenwoordigers.

Beiden zijn omschreven in de wet. Burgerlijk wetboek, A.P.V., wegenverkeerswet, de krijgstucht etc. t.o.v. de gemeentewet en het reglement van orde deze zijn separaat.

Dat we een discutabele dictator uit begin 19'e eeuw en zeker geen groot Nederlander, als boegbeeld voor de steven van onze stad hangen om het imago van deze stad op te vijzelen, maar tegelijkertijd een tot nu toe een drietal raadsleden in een media hetze te laten komen, doet deze actie imagotechnisch al weer teniet.

Dit brengt schade toe aan het democratisch gehalte van het stadsbestuur.

We verbazen ons er over dat, aangiften en procesverbalen in de media vermeld worden. Waardoor de aangifte bereidheid mede door daalt.

We verbazen ons over lekkages van uit overleggen.

We verbazen ons over het kraken van de gemeentelijk website waardoor gegevens van 1600 personen op straat liggen.

We verbazen ons dat wijkagenten, burgers met burgerplichten afraden de politie te bellen als iemand bedreigd wordt.

We verbazen ons niet meer dat op die manier door het stelselmatig 'kaltstellen' van
volksvertegenwoordigers, deze stad Mexico city aan het Marsdiep genoemd wordt.

Dit is blijkbaar het lot van kleinburgerlijk denken, het niet nadenken en impulsief handelen. De dualiteit van het raadslid te eerbiedigen.
De dualiteit behelst de twee rechtssystemen waar deze aan onderworpen is. Een raadslid heeft meestal twee functies, zijn beroep en zijn taak als volksvertegenwoordiger.

Er zijn situaties dat daar scheiding in gebracht moet worden. Ook het raadslid moet dit zelf bewust zijn. Zijn bevoegdheden als beroepsbeoefenaar te kunnen, mogen en moeten uitvoeren.

Daarbij nooit chantabel te kunnen zijn door lieden, die zijn of haar functie als volksvertegen- woordiger daar bij betrekken.
Dit is een erecode in het functioneren van een democratie. Het is een goed streven om het aantal nevenfuncties te verminderen om aan een nog grotere complexiteit te ontkomen. Maar de hoofdfunctie blijft, daar de raadsvergoeding niet voldoende is voor het levens-onderhoud, voor vaak meerdere personen en gezinnen.
Daar is deze vergoeding ook niet voor bedoeld, maar een tijd voor tijd regeling.

Nu vraagt u zich af, waarom ik mij afgemeld heb voor de raadsbrede werkconferentie.

De reden is, dat in een voorgaande versie hiervan een notitie ter discussie was gesteld en daar toen niets mee is gedaan en welke nu juist weer actueel is.

Ik wens u een fijne werkconferentie en hopelijk tot een gelijkgezindheid, waar ik hoop om uit de constante reeks van bestuurlijke malaises te komen,



Met vriendelijk groet,


Pieter Bakker,

Fractievoorzitter Stadspartij Den Helder.

Geen opmerkingen: