Trots op Nederland ruziet zichzelf gemeenten uit.
Een artikel door Marcel van Lieshout − Door ons gelezen op de http://www.volkskrant.nl/ site op 8 septemeber 2011.
Rita Verdonk tijdens de presentatie van haar verkiezingsprogramma in 2010 © anp
Ook in de gemeente waar vorig jaar bij de raadsverkiezingen het best werd gescoord, dreigt de politieke beweging Trots op Nederland ten onder te gaan aan onderling gekibbel. Twee van de vijf Trots-raadsleden in Den Helder zijn uit de fractie gestapt, waardoor de coalitie (VVD, CDA, D66 en Trots) geen steun meer heeft van een meerderheid in de raad.
Met Alkmaar is Den Helder de enige gemeente waar Trots in het college is vertegenwoordigd. De gemeenteraad van Den Helder debatteerde woensdag over de nu ontstane situatie. De coalitie wil doorgaan in de huidige samenstelling. 'We moeten in de toekomst steun verwerven bij andere partijen', zegt fractievoorzitter Ben Reiff van de VVD, met Trots de grootste partij in Den Helder.
Trots op Nederland, de beweging van Rita Verdonk, behaalde in 2010 bij de gemeentelijke verkiezingen 62 raadszetels. In anderhalf jaar tijd hebben tien raadsleden de partij de rug toegekeerd. Zonder hun zetel ter beschikking te stellen. Ze zijn op persoonlijke titel als raadslid doorgegaan of ze hebben zich bij een andere raadsfractie aangesloten.
Pikant
Pikant is dat de twee gemeenten waar Trots vorig jaar de meeste steun verwierf allebei te maken hebben met het probleem. In Den Helder traden twee van de vijf raadsleden uit de fractie. In de woonplaats van Rita Verdonk, Pijnacker-Nootdorp, hield zelfs de hele fractie het voor gezien. Onder meer uit boosheid over gebrekkige samenwerking met de landelijke partij is de Trots-fractie daar doorgegaan onder de naam Gemeentebelang.
Ook in Lelystad, Utrecht en Capelle aan den IJssel zijn Trots-raadsleden opgestapt. In Den Helder is de partij al aan zijn tweede wethouder en tweede fractievoorzitter toe. Wethouder Paul Walgering hield het na enkele maanden voor gezien, fractievoorzitter Dannie Emmelkamp gaf 'persoonlijke redenen' op voor zijn voortijdige vertrek uit de politiek.
Verhoudingen
Volgens de huidige Helderse Trots-voorzitter, Saskia Dekker, heeft het vertrek van de twee raadsleden ook met 'persoonlijke, onderlinge verhoudingen' te maken. VVD-fractievoorzitter Ben Reiff zegt voldoende vertrouwen te hebben in het resterende deel van de Trots-fractie om te blijven samenwerken in het gemeentebestuur.
Reiff noemt het 'wrang' dat een van de twee ex-Trots-raadsleden, Daniëlle Pater, aansluiting heeft gevonden bij de Helderse Stadspartij. 'Precies de partij die ook met afsplitsingen te maken heeft gehad en die om het hardst schreeuwde dat opstappende raadsleden hun zetel aan de partij ter beschikking moeten stellen.'
Uw reactie's kunt u onder de aanhef van het artikel op het "Helder(s) Politiek Forum" plaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten