zaterdag 10 september 2011

Burger stemt mee over sfeer nieuw stadhuis

Burger stemt mee over sfeer nieuw stadhuisEen artikel van een HC verslaggever, door ons gelezen in de Helderse Courant van zaterdag 10 september 2011.



Den Helder - Drie sfeerimpressies, drie keuzemogelijkheden. De Helderse bevolking kan vanaf woensdag meestemmen over de uitstraling die het stadhuis op het Stationsplein moet krijgen. Indien de gemeenteraad tot nieuwbouw besluit.
Stedenbouwkundig bureau West 8 heeft drie impressies laten maken. Dat gebeurde aan de hand van inspraak door Helderse burgers, onder wie direct omwonenden, ondernemers en 'gewone' Nieuwedie-pers. De rode draad in de ontwerpen: het nieuwe stadhuis moet geen kille kantoordoos van beton en staal worden, maar passen in de sfeer van gebouwen als De Vijfsprong (kantoor Woningstichting) en het voormalige GGD-onderko-men aan de Middenweg. Kortom, warmte en duurzaamheid uitstralen, onder meer door het gebruik van baksteen en allerlei subtiele details. Bovendien moet er in het gebouw ruimte zijn voor winkels en horeca.
De ontwerpen vormen de basis voor de uiteindelijke tekeningen van de architect. Ze geven dus alleen een sfeer weer, op onderdelen kan het eindresultaat afwijken.

Enthousiast
Leden van de inspraakgroep zijn enthousiast over het resultaat. Citymanager Jan Mooij vindt dat de inbreng van de inspraakgroep 'fantastisch verbeeld' is. „De ontwerpen zien er fantastisch uit. Onze suggesties zijn heel mooi vertaald in de ontwerpen. Alle drie geven mij een heel warm gevoel. De stationslocatie is een prachtige plek, het Julianaplein is schitterend in het geheel ingepast. En op de schetsen zie je het niet, maar het stadhuis moet in baksteen worden uitgevoerd, zodat het aansluit bij gebouw de Vijfsprong. Het moet geen koud, modern gebouw worden. Op die plek past dat absoluut niet."

Trots
Ook Richard de Graaf zat in de inspraakgroep die over het stadhuis sprak.'Hij is lid van de SP, maar nam op persoonlijke titel aan de besprekingen deel. „Als liet stadhuis er komt, moet Den Helder er trots op zijn. De schetsen zijn mooi, maar met schetsen zijn we er nog lang niet. De bewoners van Den Helder moeten zeggen welk idee zij het mooist vinden. Belangrijk is welke functies erin komen. Het moet niet alleen een gebouw worden voor ambtenaren. Je zou wijksteunpunt Centrum er in kunnen huisvesten, een jongerencentrum, maar ook bijvoorbeeld de lokale omroep, de LOS. Functies waardoor het gebouw ook 's avonds gaat leven."

Mening
Vanaf woensdag 14 september kan de bevolking haar stem laten horen en een voorkeur uitspreken voor een van de drie ontwerpen. Op de website van de gemeente ( http://www.denhelder.nl  ) wordt die mogelijkheid geboden, vandaag.nl/denhelder, de website van deze krant, zal eveneens de mening van lezers vragen over het nieuwe stadhuis.

Informatieavond over stadhuis
De drie sfeerimpressies voor het nieuwe stadhuis worden dinsdag 13 september gepresenteerd aan wethouder Pia Bruin. Dat gebeurt tijdens een informatieavond in schouwburg De Kampanje.
Bron:  http://www.nhd.nl     http://www.vandaag.nl/Denhelder/

Geen opmerkingen: