dinsdag 20 september 2011

Hoop op doorstart Dok 51

Curator failliet restaurant praat met diverse gegadigden voor overname

Hoop op doorstart Dok 51



Een artikel van MARTENVISSER@NHD.NL, door ons gelezen in de 'Helderse Courant' van woensdag 21 september 2011.

Den Helder - Er zijn verschillende ondernemers die een doorstart willen maken in restaurant Dok 51, dat eind augustus failliet ging. Dat zegt curator mr. Axel de Groot. De vrees van raadslid Andries Pruiksma, dat de gemeente wel eens voor dik een miljoen het schip in kan gaan, is volgens De Groot ongegrond.

Al te veel wil de curator niet kwijt over de financiĆ«le afwikkeling van het faillissement. „Dat lijkt me op dit moment niet heel erg verstandig."
Volgens raadslid Pruiksma (PvdA) kan Den Helder er al met al 1,3 miljoen euro bij inschieten, onder meer omdat de gemeente garant stond voor een lening van 950.000 euro die Willemsoord BV aan de initiatiefnemers van Dok 51 verstrekte.

„Dat bedrag van 1,3 miljoen kan ik niet plaatsen", zegt de curator desgevraagd. „En al helemaal niet dat het ten koste van de gemeente zou zijn. Dat lijkt me allemaal wat te kort door de bocht." Om Dok 51 mogelijk te maken werd een complexe financiĆ«le constructie opgetuigd.
Daarin werd ondermeer afgesproken dat Willemsoord de initiatiefnemers maximaal 950.000 euro zou lenen. Willemsoord leende het geld op zijn beurt weer bij de gemeente, omdat die het bij de Bank Nederlandse Gemeenten goedkoper kon lenen.

Inboedel

Daarnaast dekte Willemsoord aanloopverliezen van Dok 51 af, voor een bedrag van dik een kwart miljoen. Den Helder zou in geval van faillissement geen risico lopen, betoogde het toenmalig stadsbestuur. Dit omdat dan het totale restaurant, inclusief inboedel als onderpand zou fungeren en naar Willemsoord zou gaan.

Maar daar wil de curator het dan nog wel even over hebben. Wat 'spijkervast' zit zou in ieder geval naar Willemsoord gaan. Maar er is volgens De Groot nog een grijs gebied. Want is een fornuis, dat aan de vloer vast geschroefd is maar zo los kan, nu spijkervast of niet? „Er kan nog wel even een discussie gevoerd worden over wat onder de roerende goederen valt en wat niet."

Schade beperken

Voorlopig steekt de curator zijn energie vooral in een doorstart voor het restaurant. „Er is een aantal gegadigden en daarmee voer ik nu gesprekken. Ik hoop dat zo snel mogelijk concreet te maken want de beste manier om de schade te beperken is een snelle doorstart."

De Groot hoopt eind volgende week te kunnen melden of Dok 51 op korte termijn een tweede leven krijgt.

Vliegende start

Dok 51 maakte een vliegende start, met landelijk tamtam. SBS 6 zond een televisieserie uit, waarin verschillende kandidaten de strijd aangingen om chefkok te worden van het restaurant. Anderhalf jaar later is de zaak terziele.


Bron : [ http://www.nhd.nl/ ] [ http://www.vandaag.nl/denhelder/ ]

Geen opmerkingen: