zondag 18 september 2011

Stadspartij wil 'geheim rapport'

Stadspartij wil 'geheim rapport'


Oude stadhuisstudie van de plank gehaald

Een artikel van Hedzer Faber, door ons gelezen in de Helderse Courant van maandag 19 september 2011.

Den Helder - Nu duidelijk is geworden dat een nieuw stadhuis zoals het Helderse college dat wil laten bouwen de eerste 25 jaar duurder uitvalt dan gedacht, wijzen oppositiepartijen nog eens op een andere mogelijkheid: bouw een nieuw stadhuis naast het station in plaats van dat op te slokken en hergebruik het postkantoor.

Dat scheelt zeker een half miljoen euro per jaar in vergelijking met de huidige kosten, heeft PvdA'er Theo Rijnten laten uitrekenen.

In september 2008 verrichtte het architectenbureau Odeon uit Eindhoven een studie naar een nieuw stadhuis met behoud van het postkantoor. Opdrachtgever: burgemeester en wethouders. Odeon zag 'een waaier aan mogelijkheden' om een stadhuis neer te zetten, waarbij het oude postkantoor op uiteenlopende manieren onderdeel van de bebouwing bleef. Daarbij konden 'de aanwezige kwaliteiten en potenties (van het postkantoor, red.) worden versterkt.'

'Weggemoffeld'

Raadslid Peter Reenders (Stadspartij) heeft het college dit weekend verzocht de studie alsnog op de commissieagenda te zetten, nadat Rijnten het stuk nog eens langs alle fracties heeft laten sturen. Volgens de PvdA-voorman zijn de andere linkse fracties zeer geïnteresseerd in de visie van Odeon; SP en GroenLinks zijn uitgesproken tegenstanders van het plan om het postkantoor te slopen. Rijnten: „Veel andere partijen waren niet of nauwelijks op de hoogte van het bestaan van deze studie, omdat het destijds onder Hulman (toenmalig burgemeester Stefan Hulman, red.) is weggemoffeld."

Publiek

Zaterdag bracht de PvdA enkele Odeon-tekeningen bijna letterlijk aan de man op een kraam op de zaterdagmarkt. Officieel was dat onderdeel van een landelijke protestactie tegen de kabinetsplannen, maar in de Beatrixstraat presenteerde Rijnten ook de Odeon-schetsen aan het winkelend publiek. „Daar wordt erg enthousiast op gereageerd. Vooral als de mensen horen dat het zo veel geld scheelt."

Schouwburgrapport

Naast de Odeon-studie wil de Stadspartij ook een onderzoeksrapport naar de verplaatsing van de schouwburg naar Willemsoord boven water hebben. Ook dit rapport is in opdracht van het college opgesteld, maar niet openbaar gemaakt.

Totnogtoe is het college erg summier in het geven van informatie over de financiële haalbaarheid van de verplaatsing van de schouwburg, vinden de opposanten. De Stadspartij vermoedt dat de uitkomst van het rapport het bestuur niet bevalt. Raadslid Reenders doet nu een beroep op de wet openbaarheid van bestuur om dit 'Eerste rapport van Twijnstra en Gudde' alsnog in handen te krijgen. De Odeon-studie is ook in te zien op internet: http://www.odeon.nl/studies.

Bron : http://www.nhd.nl http://www.vandaag.nl/denhelder/

Geen opmerkingen: