maandag 19 september 2011

Gemeente volgens raadslid fors benadeeld door faillissement Dok 51

Gemeente volgens raadslid fors benadeeld door faillissement Dok 51


'Strop van dik een miljoen'

Een artikel van martenvisser@nhd.nl, door ons gelezen in de Helderse Courant van dinsdag 20 september 2011.

Den Helder - De gemeente Den Helder dreigt voor zo'n 1,3 miljoen euro het schip in te gaan door het faillissement van restaurant Dok 51. Dat stelt PvdA-raadslid Andries Pruiksma, op basis van de eerste bevindingen van de curator die het faillissement afhandelt. Wethouder Kees Visser van financiën denkt dat het zo'n vaart niet loopt.

Pruiksma stelde de zaak gisteravond aan de orde, tijdens vergadering van de raadscommissie stadsontwikkeling. Hij zegt dat het er somber uit ziet voor de gemeente. Die stelde zich garant voor een lening van maximaal 950.000 euro, die Willemsoord BV toezegde aan de initiatiefnemers van Dok 51. Hiervan werd 760.000 daadwerkelijk uitgekeerd, de rest bleef in depot.

Het toenmalige stadsbestuur stelde dat de gemeente geen risico zou lopen. Zo werd bedongen dat alle roerende en onroerende goederen (meubilair, installaties, keukenapparatuur) naar Willemsoord zouden gaan, bij een faillissement. Dat waant zich nu dus 'eigenaar' van een restaurant.

De. curator ziet dat volgens Pruiksma heel anders. „Die stelt dat de boedel niet aan Willemsoord toevalt. Het UWV, dat de belangen van het personeel behartigt, gaat bij een verkoop als eerste 'plukken'. Voor de gemeente blijft er dan niks over." De curator 'harkt' volgens Pruiksma ook wat andere bedragen naar zich toe. Zo zou Willemsoord zich hebben afgesproken aanloopverliezen van het restaurant tot 285.000 euro te vergoeden. „Al met al schieten we er 1,3 miljoen euro bij in."

Wethouder Kees Visser denkt dat de gemeente een fiks bedrag terug kan halen. „Er is met bonnen aan te tonen dat er voor minimaal .760.000 euro aan dat pand is verbouwd. Dat geld kun je dus niet als verloren beschouwen."

Schuldeisers

Volgens Visser zet de curator hoog in, maar is niet gezegd dat hij zijn zin ook krijgt. „Het is zijn rol om voor de schuldeisers geld binnen te halen." Volgens Pruiksma heeft Willemsoord in middels wel afgezien van de claim die aanvankelijk werd gelegd op de inventaris van het restaurant. „In het eerste verslag van de curator staat letterijk dat Willemsoord 'die positie inmiddels heeft prijs gegeven." Dat zegt niets over het bedrag van 760.000 euro dat is geïnvesteerd in de verbouwing van het pand, stelt wethouder Visser daar tegenover. Hij wil op 4 oktober in een extra vergadering van de aandeelhouders van Willemsoord opheldering van directeur Herman Groenheide. Pruiksma wil dat de kwestie bespreken in de raadsvergadering.

Bron : ( http://www.vandaag.nl/denhelder ) ( http://www.nhd.nl )

Geen opmerkingen: